Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Hnízdění orlů mořských na Vysočině

V letošním roce bylo na Vysočině zaznamenáno celkem deset hnízd orla mořského, z nichž na šesti se podařilo vyvést mláďata. Na čtyřech místech orli sice zahnízdili, ale následně v důsledku lidské rušivé činnosti hnízdo opustili. „Například u Jiříkova a Březejce zastavila Česká inspekce životního prostředí těžbu dříví v lese. Ptáci se sice po vyrušení na hnízdo vrátili, ale na přelomu března a dubna hnízdo opět opustili. Příčiny mohou být různé, je ale pravděpodobné, že vyrušením došlo k zastuzení vajec, a když se mláďata nevylíhla, orli hnízdo opustili,“ vysvětluje radní Kraje Vysočina pro oblast životního prostředí a zemědělství Zdeněk Chlád.

Další dospělý pár orlů se pohyboval v okolí Velkého Špičáku, ale tam byla samice na začátku hnízdní sezóny  otrávená karbofuranem. V současné době probíhá dohledávání dalšího možného hnízda u Obce Kámen na Pelhřimovsku.
Celkem byla okroužkována desítka mláďat barevnými odečítacími kroužky, které umožní sledovat vývoj vysočinské populace orlů mořských.
Letošní rok se zdá i přes několik opuštěných hnízd celkově úspěšný. Je však třeba si uvědomit, že v této chvíli jsou ještě mláďata na hnízdech. Hnízda jsou stále ohrožená, prudké bouřky v červnu mohou hnízdo poničit nebo shodit.

Zdroj: Kraj Vysočina

Štítky hnízdo, Kraj Vysočina, Česká inspekce životního prostředí, Jiříkov, Velký Špičák, okres Pelhřimov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hnízdění orlů mořských na Vysočině | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.