Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

VIDEO: Vysočina vyznamenala hokejistu Jiřího Holíka a hudebního pedagoga Ladislava Fučíka

Legendární hokejový reprezentant Jiří Holík a uznávaný hudební pedagog, vědec a propagátor folkloru Ladislav Fučík se stali držiteli nejvyššího ocenění Kraje Vysočina - kamenné medaile. Kraj ji dává osobnostem, které se dlouhodobou prací zasadily o významný prospěch obyvatel Vysočiny. Skleněné medaile, které jsou druhým nejvyšším oceněním, obdrželo dnes na slavnostním večeru v Horáckém divadle v Jihlavě dalších deset osobností.

Ladislav Fučík publikoval řadu badatelských prací a celý život se velmi aktivně zapojuje do hudebního života Vysočiny. „Studoval pedagogické vědy, 21 let byl činný jako dirigent symfonického orchestru v Jihlavě, po léta mimo jiné pomáhal folklornímu souboru Vysočan,“ řekla ČTK Ivana Šteklová z krajského úřadu.

Jiří Holík je československým rekordmanem v počtu odehraných zápasů za hokejovou reprezentaci. Připsal si 319 startů, ve kterých vstřelil 132 gólů. Na kontě má tituly mistra světa a čtyři olympijské medaile. Za své výkony obdržel řadu ocenění a vstoupil do Síně slávy českého hokeje.

Skleněné medaile uděluje kraj Vysočina osobnostem, které jednorázovým činem nebo dlouholetou prací přispěly k rozvoji kraje a prospěchu jeho obyvatel.  Byli jimi oceněni výtvarník a pedagog Radomír Dvořák, organizátoři kulturních, vzdělávacích a rozvojových projektů s výrazným mezinárodním přesahem Marie a Constantin Kinští, zakladatelka sdružení Vrátka Zdeňka Palátová, automobilový závodník Martin Prokop a propagátorka genealogie, vlastivědy a badatelské činnosti Helena Švecová.

Držiteli třetího nejvyššího ocenění Kraje Vysočina - dřevěných medailí - jsou mladý talentovaný klarinetista Jang-Cchaj, třebíčský klavírní virtuos Kamil El-Ahmadieh, reprezentantka ve vodním lyžování a kaskadérka Kateřina Švecová a propagátorka výuky cizích jazyků Alžběta Vítková. Dřevěná medaile je určena lidem, kteří svou aktivitou přispěli k propagaci dobrého jména kraje.

Kolekce krajských medailí z jeřábu ptačího, skla a mrákotínské žuly jsou zasazeny do originální kazety. Medaile jsou nejvyšším oceněním, kterým kraj vyjadřuje uznání a respekt k významným osobnostem kraje. Nejvyšší ocenění Kraje Vysočina uděluje krajské zastupitelstvo od roku 2008. Za osm let bylo předáno 70 medailí, jejich autorem je sochař Radomír Dvořák.

Dvanáctka medailí byla na slavnostním večeru předána z rukou hejtmana Vysočiny Jiřího Běhounka, každého oceněného nejdříve představil krátký medailonek. Moderátorem večera byl herec Horáckého divadla Zdeněk Stejskal. O hudební doprovod se postaralo ženské smyčcové kvarteto z Brna Beladona Quartet.

Autoři | Foto Lenka Dvořáková, Veronika Ježková

Štítky Kraj Vysočina, ocenění, Jiří Holík, hokej, Jihlava, divadlo, Radomír Dvořák, olympijské hry, hokejista, Martin Prokop, Jiří Běhounek, Kamil El-Ahmadieh

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Vysočina vyznamenala hokejistu Jiřího Holíka a hudebního pedagoga Ladislava Fučíka | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.