Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na jaře nalezl na Bystřicku vzácný poklad, nyní obdrží zaslouženou odměnu

Nečekaný, ale za to velmi hodnotný předmět objevil na jaře letošního roku nálezce z Bystřicka, když při hledání liščích nor narazil na malovaný keramický džbán s 284 stříbrnými mincemi z období od druhé poloviny 15. století do první poloviny 17. století.

Poctivý muž neváhal a poklad odevzdal Muzeu Vysočiny Jihlava, které tímto nálezem obohatí své sbírky. Odborníci hodnotu archeologického nálezu ocenili na tržních 723 tisíc, přičemž historická hodnota se šplhá do výše tří miliónů korun.

„Podle zákona má nálezce právo na odměnu. Tu mu poskytuje krajský úřad, a to do výše ceny materiálu, je-li archeologický objev zhotovený z drahých kovů nebo jiných cenných materiálů,“ prozradila radní Kraje Vysočina pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Marie Kružíková. Vzhledem k tomu, že jde o významný a kompletně dochovaný nález, rozhodli se radní Kraje Vysočina nízkou hodnotu zejména stříbra navýšit a poctivému nálezci poskytnout bezmála 80 tisíc korun navíc.

Obdobně Rada Kraje Vysočina navrhla letos v létě odměnit nálezce „prvního“ evidovaného nálezu v Kraji Vysočina. Tehdy šlo o nález drahých kovů u Humpolce. Občan našel poklad převážně zlatých, ale i stříbrných 341 mincí ražených na přelomu a v první polovině 17. století.

Foto www.pokladypodnami.cz | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky Bystřicko, Kraj Vysočina, Muzeum Vysočiny Jihlava, Marie Kružíková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jaře nalezl na Bystřicku vzácný poklad, nyní obdrží zaslouženou odměnu | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.