Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Terénní program Sovy se ukázal veřejnosti. Nechyběla lekce romštiny a autorské čtení

Pracovníci a pracovnice Terénních programů SOVY využili Týdne sociálních služeb k prezentaci své činnosti a neformálnímu setkání s uživateli a veřejností. Ve středu 5. října se SOVY zúčastnily oficiálního programu, pořádaného Magistrátem města Jihlavy. Ve vstupní hale budovy magistrátu pracovníci prezentovali projekt terénní podpory vzdělávání, který v loňském i letošním roce realizovali ve vyloučených lokalitách Kraje Vysočina. Kromě toho měli spolu s dalšími charitními službami informační stánek na Masarykově náměstí. Kolemjdoucí zvali i na den otevřených dveří, který se konal následující den.

„Podle zkušeností z minulých dní otevřených dveří jsme neočekávali hojnou návštěvnost, přesto jsme však přípravy nepodcenili. Pro hosty jsme připravili malé občerstvení a program složený z prezentace služby, promítání, autorského čtení a lekce romského jazyka nebo romských tanců,“ uvedla Eva Nováková, vedoucí služby.

Účast na dni otevřených dveří nakonec překonala všechna očekávání. Sešli se uživatelé i zájemci o službu, malí i velcí a někteří z nich se i připojili k programu. Úvodního slova se ujala vedoucí služby Eva Nováková. Poté následovala improvizovaná lekce romštiny, do které se zapojili i hosté - přišlo totiž více mluvčích než těch, kteří tento jazyk neovládají. Společně jsme probrali základní fráze, původ romštiny a zopakovali si slovíčka, která denně používáme bez toho, abychom si uvědomovali, že pocházejí právě z romského jazyka.

Pak přišlo na řadu překvapení, které si pro pracovníky i hosty nachystaly dívky z jihlavské taneční skupiny Šukar čhaja. Na píseň od slavné zpěvačky Nótár Mary zatančily skvělý čardáš s výbornou choreografií. Další na programu byla spisovatelka Judita Horváthová, která přečetla úryvek ze svého románu. Kromě autorského čtení jsme si četli i ukázky z literatury psané v romštině. Pro většinu hostů bylo překvapením už to, že taková literatura vůbec existuje. Hovořili jsme i o jejích počátcích a zmínili některé slavné romské spisovatele a spisovatelky.

„Celý den se vydařil. Měli jsme radost hlavně z hojné návštěvnosti a z toho, že se i hosté spontánně zapojili do programu. Podobných setkání bychom v budoucnu rádi zrealizovali více. Pro naše uživatele i zájemce o službu, případně lidi z řad veřejnosti je důležité setkávat se v uvolněné atmosféře, společně se poznávat a získávat nové vědomosti o své kultuře,“ shrnula celý den Dana Cinová, asistentka sociálního pracovníka, která se podílela na přípravách.

Tisková zpráva | Zdroj Oblastní charita Jihlava

Štítky den otevřených dveří, autorské čtení, Kraj Vysočina, Jihlava, Eva Nováková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Terénní program Sovy se ukázal veřejnosti. Nechyběla lekce romštiny a autorské čtení | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.