Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Výsledky prvního jihlavského referenda: Pro nízkou účast není platné

AKTUALIZOVÁNO: Místní referendum není platné, protože se hlasování zúčastnilo pouhých 24,8 procent oprávněných voličů Jihlavy. K platnosti rozhodnutí v referendu bylo potřeba účasti alespoň 35 % voličů. Na všechny tři otázky lidé většinově odpověděli "ano". K tomu, aby bylo referendum považované za platné, chybělo zhruba 5 tisíc hlasů.

Referenda se zúčastnilo 9 821 lidí, tedy 24,75 procenta oprávněných osob. Aby bylo hlasování platné, muselo by jich přijít alespoň 35 procent. Vyplývá to z údajů zveřejněných na elektronické desce města.

Výsledky referenda tak nejsou pro vedení města závazné. Zástupci přípravného výboru referenda v tiskové zprávě uvedli, že hlasování přesto nepovažují za zbytečné. Jihlavská radnice by podle nich mohla výsledky použít jako široký průzkum veřejného mínění.

První místní referendum se Jihlavě konalo souběžně s krajskými a senátními volbami. Komise a hlasovací místnosti referenda však byly samostatné.  Referenda se podle radnice mohlo zúčastnit 39 678 Jihlavanů. Hlasovací lístky a úřední obálky byly vydány 9 821 lidem, počet odevzdaných platných hlasů nakonec činil 9 622. Účast byla slabší než v krajských volbách, k nimž v Jihlavě přišlo přes 38 procent voličů.

Složité právní spory 

Lidé v referendu odpovídali na tři otázky. První se týkala toho, zda občané souhlasí s tím, aby město všemi kroky bránilo stavbě spalovny komunálního odpadu na jeho území. Souhlas s tím vyslovilo 6 765 lidí, zatímco proti bylo odevzdáno 2 581 hlasů. Další dvě otázky byly zaměřeny na zvýhodnění občanů Jihlavy, kteří lépe třídí odpad a na snížení produkce směsného odpadu zlepšením recyklace a kompostování. I u nich se většina hlasujících vyslovila pro.

Snahu o vyvolání prvního referenda v Jihlavě provázely složité právní spory. Přípravný výbor původně chtěl referendum o odpadech uspořádat s předloňskými obecními volbami, ale to se mu kvůli neshodám s radnicí prosadit nepodařilo.

Aktivisté začali sbírat podpisy pro referendum před třemi lety. Tehdy politici na Vysočině debatovali o vzniku spalovny s roční kapacitou až 150 tisíc tun odpadu, za nejvhodnější lokalitu byla označena Jihlava.  Jihlavská radnice v poslední době uvádí, že vznik spalovny nikdo nechystá.  Iniciátoři referenda však upozorňovali na to, že možnost její stavby byla letos ukotvena do krajského plánu odpadového hospodářství.

ČTĚTE TAKÉ: Referendum v Jihlavě nakonec bude, město neuspělo se svou ústavní stížností

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky referendum, Jihlava, radnice, odpad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výsledky prvního jihlavského referenda: Pro nízkou účast není platné | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.