Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Mezinárodní den archeologie na Vysočině: V Telči se bude vařit jako ve středověku

Lidé na Vysočině si budou moci příští sobotu během Mezinárodního dne archeologie vyzkoušet přípravu jednoduchých středověkých jídel. Budou si také moci vyrobit středověkou keramiky, upéct chleba ve středověké peci nebo vyzkoušet práci s detektorem kovů. Program pro ně připraví památkáři z telčského pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ) a pracovníci Ústavu archeologie a muzeologie Masarykovy univerzity v Brně.

„Zájemci si vlastnoručně vyzkoušejí celý proces přípravy jednoduchých středověkých pokrmů tradičními postupy s pomocí replik kuchyňského nádobí a náčiní,“ řekl archeolog Pavel Macků z pracoviště NPÚ v Telči. Podle středověkých receptů se bude vařit v sídle NPÚ v Lannerově domě od 10 hodin. V archeologické základně v Panské Lhotě poblíž Brtnice u Jihlavy začne program připravený archeology z brněnské univerzity už o hodinu dříve.

Mezinárodní den archeologie je oslavou archeologie a nadšení z objevování.  Každoročně třetí sobotu v říjnu různé archeologické organizace napříč celým světem nabízejí archeologický program a aktivity návštěvníkům všeho věku a všech zájmů. Může mít podobu archeologického festivalu pro rodiny, návštěvy archeologické lokality, cvičných vykopávek, přednášek nebo návštěvy archeologa ve škole.

Poprvé se den archeologie slavil v USA v roce 2011, rychle však pronikl do zahraničí a v roce 2013 už jej slavilo přes 70 tisíc lidí v různých zemích světa. V roce 2014 se poprvé konal i v České republice. Letos se v Česku program pořádá na více než padesáti místech. Zájemci najdou informace na webu.

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky archeologie, Národní památkový ústav, Kraj Vysočina, Telč, Masarykova univerzita, Česko, středověk, USA, Jihlava, Brtnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mezinárodní den archeologie na Vysočině:  V Telči se bude vařit jako ve středověku | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.