Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Díky demolici chátrající haly se v Třešti mohou těšit novým výhledem na tamější zámek

Společnost Podzimek a synové provedla odkup a demolici zchátralé a nevyužívané montážní haly, zakrývající výhled na třešťský zámek při příjezdu do města ve směru od Jihlavy, a u příležitosti oslav svého 120. výročí tak „věnovala“ Třešti symbolický dar.

Desítky let byl zámek při pohledu z ulice Dr.Richtera z větší části zakryt chátrajícím objektem nikdy nezkolaudované bývalé haly Mont Metal. Při jednáních mezi představiteli Akademie věd České republiky, která je od roku 1984 vlastníkem zámeckého areálu, a firmou Podzimek a synové, často zaznívala idea zatraktivnění této lokality.

Výsledkem oboustranného snažení byl odkup chátrající budovy firmou Podzimek a synové v rámci exekuční dražby a následná demolice objektu. K dnešnímu dni je dokončena první fáze demoličních prací – odstranění nadzemních částí budovy, v další fázi budou odstraněny samotné základy stavby.

K otevření nového výhledu na třešťský zámek dochází právě v termínu oslav 120. výročí firmy Podzimek a synové. „Symbolickým milníkem v historii naší stavební firmy a pomyslným dárkem městu, ve kterém již řadu let působíme, není tedy paradoxně výstavba, ale demolice. Demolice, jejímž výsledkem je však nový výhled na krásnou stavbu s historií několikanásobně delší než má naše firma,“ říká Martin Podzimek, ředitel firmy Podzimek a synové, s.r.o.

Cílovým momentem celého projektu bude pak neziskový odprodej nově získaného prostranství firmou Podzimek Akademii věd ČR. Dle aktuálních informací, by tento měl být v budoucnu využit k rozšíření parkové plochy zámeckého areálu, eventuálně k vybudování dalších parkovacích stání pro návštěvníky zámku. To vše již dle záměrů a možností AV ČR.

Foto Podzimek a synové s.r.o. | Zdroj Podzimek a synové s.r.o.

Štítky zámek, demolice, Třešť, Akademie věd České republiky, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Díky demolici chátrající haly se v Třešti mohou těšit novým výhledem na tamější zámek | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.