Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Letecká základna v Náměšti nad Oslavou má získat dvanáct nových vrtulníků

Letecká základna v Náměšti nad Oslavou se připravuje na přijetí 12 nových víceúčelových vrtulníků. Novinářům to řekl velitel základny Petr Čepelka při včerejších oslavách 60. výročí vzniku pluku. Na základně působí zhruba 1 000 vojáků z povolání a stovka civilních zaměstnanců.

„Několikrát bylo deklarováno, že jsme perspektivní vojenskou vrtulníkovou základnou,“ uvedl velitel. Na základně nyní slouží úderné vrtulníky Mi-24/35 a víceúčelové vrtulníky Mi-171Š. Přidělení 12 nových strojů bylo podle Čepelky potvrzeno nejvyššími představiteli státu.

Dvanáct víceúčelových vrtulníků, které chce ministerstvo obrany nakoupit, nahradí dosluhující ruské bitevní vrtulníky Mi-24/35. Předpokládá se, že cena by se měla pohybovat zhruba mezi deseti a 15 miliardami korun. Vedle samotných strojů by měla zahrnovat třeba i výcvik nebo dlouhodobý servis.

Zakázku na vrtulníky chce ministerstvo obrany zadat na základě mezivládní dohody. Mezi uchazeči jsou americké firmy Bell a Sikorsky Aircraft Corporation, francouzský Airbus Helicopter, italsko-britský koncern AgustaWestland, korejská Korean Airspace Industries a německá divize koncernu Airbus. Smlouva s vítězem tendru by měla být uzavřena podle dřívějších informací v létě nebo na podzim 2017 a první stroje by mohli vojáci podle předpokladu dostat v druhé polovině roku 2019.

Výročí náměšťské základny, které připadá na dnešek, si včera zdejší vojáci připomněli slavnostním nástupem na Masarykově náměstí. V úvodu nad jejich hlavami proletěly tři náměšťské vrtulníky a tři proudové letouny z Čáslavi.  Rozdány pak mimo jiné byly medalie za službu v zahraničí. V závěru vojenský kaplan Petr Němec vyjmenoval 12 vojáků z náměšťské základny, kteří v průběhu let zemřeli ve službě.

V roce 2003 to vypadalo na konec základny 

Letecké útvary posádky Náměšť nad Oslavou byly založeny 1. října 1956. Byl to 20. stíhací letecký pluk a jeho zabezpečovací útvary. Nejprve působil na letišti v Čáslavi. Na nově vybudované letiště u Náměště nad Oslavou se přesunul 14. ledna 1960, kdy tam začaly působit ruské letouny MiG-15. O pět let později byla základna přezbrojena na letouny Su-7. Se vznikem vojenského letiště stát zároveň pro Náměšť uvolnil 28 milionů korun na stavbu 230 bytů. Moravské městečko se pak během deseti let rozrostlo z 3 000 na 5 000 obyvatel.

V průběhu let prošel pluk řadou změn a reorganizací. V roce 2003 hrozil základně konec, postavili se ale proti tomu zástupci regionu. Na konci roku 2003 tak na náměšťském letišti vznikla současná 22. základna letectva. O pět let později byl na základně zaveden smíšený provoz proudových letounů a vrtulníků. V roce 2013 se do Náměště natrvalo přesunuly vrtulníky z Přerova a provoz proudových letounů byl v Náměšti ukončen. Letouny L-39 převzalo letiště v Čáslavi. Od prosince 2013 náměšťská základna funguje jako 22.  základna vrtulníkového letectva Sedlec.

Autoři | Foto www.vrtulnik.cz

Štítky Náměšť nad Oslavou, letiště, Airbus, Mil Mi-24, proudový letoun, Čáslav, Sikorsky Aircraft Corporation, AgustaWestland, letecká základna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letecká základna v Náměšti nad Oslavou má získat dvanáct nových vrtulníků | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.