Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Evropský týden mobility je ve své polovině. V jihlavském DIODu se diskutovalo o dopravě

Jihlavský DIOD dnes odpoledne hostil Kulatý stůl k dopravě. Tentokrát se nemluvilo jen o MHD v Jihlavě, přesto byly autobusy a trolejbusy tím nejčastěji zmiňovaným tématem. Na přetřes ale přišel i obchvat, či sjezdy z přivaděče, terminál nebo oprava Brněnského mostu. Byl zde také představen projekt „Kolmo, busem, pěšky, s jihlavskými ježky“.

V rámci Evropského týdne mobility se již v Jihlavě konala řada zajímavých akcí. Například v sobotu si mohli obyvatelé krajské metropole vyzkoušet, jaké by to bylo, kdyby na ulic Komenského v centru města nestála zaparkovaná auta. V rámci akce Zažít Jihlavu jinak si obyvatelé mohli vyzkoušet spoustu pouličních aktivit. Akce se setkala s velmi pozitivním ohlasem.

V neděli byl zase otevřený jihlavský dopravní podnik. Mimořádně bylo možné si také prohlédnout torzo vůbec první jihlavské tramvaje. Po stopách tramvajového provozu zhruba tři stovky návštěvníků vozily historické vozy.

ČTĚTE TAKÉ: V Jihlavě začíná Evropský týden mobility. Nabídne MHD zdarma a Den bez aut 

V pondělí byl pro děti program na dopravním hřišti a pro dospělé debata v DIODu. Zde trojice mladých úředníků shrnula nedávné změny a další připravované akce v Jihlavě. Nejprve zazněly informace o aktuálním vývoji k jihovýchodnímu obchvatu Jihlavy. Dále pak ke sjezdu ze silnice I/38 ve směru od jihu na ulici Romana Havelky, kde je velká kumulace obchodů a zábavních prostor. Pro Jihlavu bude příští rok zásadní uzavření Brněnského mostu, který chce Kraj Vysočina od března do listopadu 2017 opravovat, a proto bude celý zcela uzavřen.

ČTĚTE TAKÉ: Jihlavský Brněnský most se bude rekonstruovat. Jeho poslední oprava byla v roce 1997 

Velkým tématem byla opět městská hromadná doprava v Jihlavě. Připomenuty byly letošní změny v jízdních řádech trolejbusů. Od října pak budou jezdit do průmyslové zóny expresní linky, které zkrátí jízdní dobu až na třetinu. Nejvíce se však diskutovalo o prodloužení linky číslo 6 z náměstí kolem nemocnice na Dolinu.

ČTĚTE TAKÉ: Další změny v jihlavské MHD: Z linky 36 bude nově 3. Lidem pomohou expresní linky

ČTĚTE TAKÉJihlavská „linka duchů“ bude mít delší trasu než doposud. Končit by měla na Starých horách 

Jedinou věcí, která nebyla představena a přesto se o ní diskutovalo, byl dopravní terminál. U městského nádraží má vzniknout velký přestupní uzel. Nynější podoba však tomu ani zdaleka neodpovídá. Jihlava dle slov náměstka Vymazala však připravuje architektonickou studii, která má vše ke spokojenosti cestujících vyřešit.

Po krátkém připomenutí povedených věcí v parkování, cyklistice a pěší dopravě došlo i na představení komunikační kampaně „Kolmo, busem, pěšky, s jihlavskými ježky“. Radnice tím chce ukázat mobilitu v pozitivním světle a přizvat Jihlavany k účasti na tvorbě Plánu udržitelné městské mobility v Jihlavě. Celá kampaň má trvat 6 měsíců a má vést k proměně města v klidnější, zdravější a bezpečnější.

Vše vyvrcholí ve čtvrtek 22. září. V rámci celosvětového Dne bez aut budou lidé moci v Jihlavě celý den jezdit v MHD zcela zdarma. Bohatý program bude probíhat v Tyršově ulici ve Smetanových sadech. Ulice bude pro auta uzavřena.

Foto www.jihlavskadrbna.cz

Štítky Jihlava, doprava, městská hromadná doprava, Evropský týden mobility, Roman Havelka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Evropský týden mobility je ve své polovině. V jihlavském DIODu se diskutovalo o dopravě | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.