Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Sdružení VOR Jihlava, které pomáhá duševně nemocným lidem, slaví svou plnoletost

Žít život s duševní nemocí stojí hodně sil a vyžaduje nejen dobrou lékařskou péči, ale i pomoc při zvládání běžných i výjimečných životních událostí. Sdružení pro podporu a péči o duševně nemocné VOR Jihlava, zapsaný ústav, je organizací, která se zaměřuje právě na podporu lidí s psychiatrickou zkušeností, a to nejen na ty, kteří jsou sami nemocní, ale i na lidi z jejich okolí.

V letošním roce uplyne 18 let od založení organizace, která od samého počátku měla (a má) ambici doplňovat a rozšiřovat zdravotní péči o duševně nemocné.

Sdružení pro podporu a péči o duševně nemocné vzniklo ve spolupráci s profesionály tehdejší Psychiatrické léčebny v Jihlavě, kteří cítili potřebu rozvinout i takové druhy péče, které zdravotnický systém nabídnout nemůže.
Na založení organizace se podílela ředitelka ústavu MUDr. Zdeňka Drlíková, klinický psycholog Martin Šťastný, lékaři MUDr. Naďa Šoukalová, MUDr. Dagmar Dvořáková a MUDr. Jana Toufarová.

Sdružení VOR zpočátku sídlilo v prostorách Denního stacionáře Psychiatrické léčebny v Jihlavě a po dlouhém úsilí se za pomocí grantů, podpory Magistrátu města Jihlavy a Kraje Vysočina podařilo vybudovat vlastní sídlo se zázemím a službami pro klienty.

Centrum denních služeb VOR bylo uvedeno do provozu 1. 1. 2007 a tím začala etapa rozvoje sociálních služeb: sociální rehabilitace, sociálně terapeutických dílen a chráněného bydlení. V současné době je za námi téměř deset let systematického rozvoje služeb, ke kterým si klienti pravidelně nachází cestu.

Naším posláním je pomáhat lidem s duševní nemocí žít plnohodnotný, samostatný život, ve kterém by mohli naplňovat své osobní i společenské potřeby.  Základním nástrojem činnosti je individuální práce s uživateli a snaha poskytnout co nejvíce možností a příležitostí pro jejich zapojení do běžného života. 

VOR může být pro klienty podporou při zvládání zdravotních a sociálních problémů, zprostředkovává společenský kontakt, komunikaci i náplň volného času.

Základní přístup ke klientům zahrnuje princip úzdravy. Úzdrava (recovery) je koncept, který je všeobecně přijímán v péči o duševní zdraví u lidí se závažnými duševními poruchami. Úspěšně se uplatňuje u nás i v zahraničí a umožňuje člověku využívat všech dostupných zdrojů, vnějších i vnitřních k tomu, aby se co nejlépe vyrovnával s nemocí a žít kvalitní život. 

VOR se podílí na rozvoji regionální péče o duševně nemocné, spolupracuje s jihlavskou radnicí  a Krajem Vysočina, má ambici podílet se aktivně i na změnách v péči o duševně nemocné v rámci Reformy péče o duševní zdraví. Je v úzkém kontaktu s Psychiatrickou nemocnicí Jihlava, spolupracuje s ambulantními specialisty a dalšími poskytovateli sociálních služeb, státní správou a samosprávou.

Co znamená VOR?

Jde o zkratku počátečních písmen tří slov: Vzájemnost – Opora – Radost 

Tisková zpráva | Zdroj VOR Jihlava

Štítky Jihlava, duševní porucha, Kraj Vysočina, Psychiatrická léčebna Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sdružení VOR Jihlava, které pomáhá duševně nemocným lidem,  slaví svou plnoletost | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.