Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Vysočina má 1100 absolventů Letní školy seniorů. Nejvíc je zajímalo zdraví nebo paměť

Třetí ročník úspěšného projektu Letní škola seniorů v Kraji Vysočina nabídl pět přednášek v devíti městech Vysočiny. Za více než dva měsíce se tematických setkání zúčastnilo více než 1 100 seniorů z celé Vysočiny. „Největší zájem byl o přednášky o zdraví, paměti a zahradě. Senioři měli řadu doplňujících dotazů a témata je velmi zajímala,“ prozradil radní Kraje Vysočina pro oblast sociálních věcí a prorodinné politiky Petr Krčál.

Největší návštěvnost zaznamenala překvapivě nejmenší obec Číměř, kde na počet obyvatel obce (199) přišlo na každou přednášku přibližně 20 seniorů. Vysoká návštěvnost potěšila také ve Velké Bíteši nebo v Třebíči, kam chodilo na přednášky mezi čtyřiceti až padesáti účastníky. Také v ostatních městech v Brtnici, Třešti, Měříně, Humpolci, Ždírci nad Doubravou i v Pacově se těšili z dobré účasti a kladného hodnocení přednášek seniory.

První ročník Letní školy seniorů se v roce 2014 uskutečnil v rámci projektu Aktivní seniorská politika Vysočina – Dolní Rakousko a v následujících letech pokračuje pod hlavičkou projektu Na pomoc seniorům Kraje Vysočina. Navazuje na dobrou tradici vzdělávání seniorů v rámci Univerzity třetího věku, která se koná ve spolupráci s Vysokou školou polytechnickou Jihlava nejen v krajském městě, ale i v domovech pro seniory. „Za posledních pět let jsme univerzitní vzdělání zahájili ve všech pěti okresních městech. Letošní novinkou je, že vzhledem k rekonstrukci Domova pro seniory na Husově ulici v Havlíčkově Brodě se univerzitní výuka přesouvá do Domova pro seniory na Reynkově ulici. Tady bude 4. října začínat zajímavý kurz psychologie a arteterapie pod vedení Lucie Polákové,“ přiblížila Táňa Křížová z odboru sociálních věcí Krajského úřadu Kraje Vysočina, která má vzdělávání seniorů na starosti.

Také v ostatních městech se připravují zajímavá studijní témata. Například v Třebíči se od tohoto týdne zabývají Zdravým životním stylem seniorů, ve Žďáře nad Sázavou od počátku září studují Dějiny umění v Evropě, ve Velkém Meziříčí začínají s Naukami o planetě Zemi 6. října a v Pelhřimově od 14. září čeká studenty Zdravý životní styl seniorů. „Velmi zajímavá témata, zkušení lektoři a zájem seniorů dělá z tohoto vzdělání skvěle strávený čas zúčastněných,“ pochvaluje si radní Petr Krčál. Více informací o univerzitě je možné nalézt zde.

Vzdělávání seniorů se na Vysočině věnuje mnoho aktivit. Kraj Vysočina je v této oblasti hodně aktivní a nejrůznější přednášky pořádají také Senior Pointy v Jihlavě, Třebíči, Havlíčkově Brodě, Pelhřimově a Žďáru nad Sázavou.

Přednášky, poradny, besedy, ale také cvičení nebo rukodělná tvoření jsou zdarma a jejich program je možné najít na webových nebo facebookových stránkách příslušných měst.

Tisková zpráva | Foto www.kr-vysocina.cz

Štítky Kraj Vysočina, přednáška, projekt, Petr Krčál, Třebíč, domov pro seniory, Číměř, Jihlava, Havlíčkův Brod, Žďár nad Sázavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysočina má 1100 absolventů Letní školy seniorů. Nejvíc je zajímalo zdraví nebo paměť | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.