Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Školy v kraji mají dostatek učitelů. V budoucnu by však mohli chybět na odborných školách

Základní ani střední školy na Vysočině netrpí zásadním nedostatkem učitelů. Podle krajské radní pro školství Jany Fialové (ČSSD) by však během několika let mohl nastat nedostatek učitelů odborných předmětů hlavně na technicky zaměřených středních školách. Kraj bude při řešení tohoto problému mimo jiné spoléhat hlavně na dobře nastartovanou spolupráci středních škol s firmami.

„Nabrat nové lidi za současných finančních podmínek není jednoduché,“ řekla Fialová ČTK. Sází proto na spolupráci středních škol s firmami, které by mohly pozice učitelů finančně dotovat, nebo zajistit odborníky z vlastních zdrojů. „Cílíme také na absolventy našich škol, které bychom rádi po jejich vysokoškolském studiu vrátili do systému, což se v jednotlivých případech děje,“ uvedla radní.

Platy ve školství podle Fialové představují problém hlavně pro ředitele škol. „Musí složitě hledat peníze na odměny pro pedagogy, protože dnes schopný absolvent technického oboru dostane ve firmě dvakrát větší plat než ve škole,“ řekla Fialová.

Pokud by situace s nedostatkem učitelů odborných předmětů byla vážná, mohl by kraj podle Fialové podobně jako v případě zdravotníků poskytnout náborové příspěvky. „Je to jedna z možností, jak školám pomoci,“ podotkla radní.

Na základních školách v Kraji Vysočina působilo v roce 2015 podle informací krajského úřadu 3 257 učitelů, z toho 147 důchodců. Průměrný věk učitelů dosáhl 44,7 roku. Ředitelé škol obtížněji obsazovali místa učitelů jazyků, pracovních činností a výchovných předmětů.

Na středních školách v kraji loni vyučovalo 1 933 pedagogů, z toho 146 důchodců. Průměrný věk středoškolských pedagogů dosáhl 46,75 roku.

Autoři | Foto www.zsams.cejle.cz

Štítky střední škola, Jana Fialová, Kraj Vysočina, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Školy v kraji mají dostatek učitelů. V budoucnu by však mohli chybět na odborných školách | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.