Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Náměšti nad Oslavou už jsou letouny, které se zúčastní cvičení Ample Strike 2016

Na vrtulníkovou základnu v Náměšti nad Oslavou během včerejšího dne přiletěly letouny a vrtulníky, které se zúčastní letošního mezinárodního cvičení Ample Strike 2016. Přílety letounů se obešly bez komplikací, stroje dosedaly na plochu náměšťské základny mezi 11. a 16. hodinou. Během dneška se část letecké techniky přesune do vojenského prostoru Libavá a část do prostoru Boletic, odkud budou působit během cvičení. ČTK to řekl mluvčí cvičení Tomáš Maruščák.

„Posádky ostatních letounů se budou připravovat na pondělní zahájení ostré části cvičení. Během neděle uskuteční takzvané seznamovací lety, během nichž poznají prostory, ve kterých budou během cvičení působit,“ řekl Maruščák.

Cvičení, kterého se na území ČR zúčastní 1 500 vojáků ze 17 členských a partnerských států NATO, potrvá do 20. září. Jeho cílem je sladění činnosti pilotů taktického a vrtulníkového letectva s činností předsunutých leteckých návodčích při podpoře pozemních operací. Poprvé v historii se tohoto cvičení účastní také příslušníci aktivní zálohy.

Letouny budou vzlétat z letišť v Čáslavi, Náměšti nad Oslavou a Pardubicích a ze tří zahraničních letišť v Německu, Maďarsku a Británii. Vrtulníky budou startovat z vojenských výcvikových prostorů Libavá a Boletice.  Společný taktický výcvik se bude odehrávat pouze ve vojenských objektech Boletice, Bechyně, Náměšť nad Oslavou a Libavá.

Cvičení Ample Strike 2016 navazuje na tradici úspěšných a oceňovaných mezinárodních cvičení Flying Rhino, Ramstein Rover a Ample Strike, která byla u náměšťské základny organizována v letech 2003 až 2015.

ČTĚTE TAKÉ: Dnes začalo mezinárodní letecké cvičení Ample Strike 2016. Jeho štáb sídlí v Náměšti 

Autoři | Foto www.stihacky.cz

Štítky Náměšť nad Oslavou, Boletice, Libavá, NATO, Česko, Rover, Německo, Velká Británie, Maďarsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Náměšti nad Oslavou už jsou letouny, které se zúčastní cvičení Ample Strike 2016 | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.