Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

ANKETA: Z jihlavských „pařenišť“ na Masarykově náměstí zbydou jen kanálové poklopy

Měly být chloubou krajského města a lákadlem pro návštěvníky. Namísto toho budí na jihlavském náměstí ještě větší posměch než mnohokrát skloňovaný Prior. Řeč je o průhledech do podzemí, kterým se kvůli jejich vzhledu začalo přezdívat „pařeniště“. Nyní na jejich místě jsou betonové desky a dělníci provádějí jejich zpětné zadláždění.

V roce 2014 se jihlavská radnice chlubila nápadem udělat dva unikátní průhledy do podzemí na Masarykově náměstí, jeden v šachtě nedaleko někdejší prodejny Baťa, druhý v dolní části náměstí nedaleko bývalého Tuzexu. V rámci dotačně podpořeného projektu s názvem „Regenerace veřejných prostranství v MPR Jihlava – I. etapa“ však vzniklo cosi, co se nakonec nikomu ze zúčastněných nelíbilo.

Průhledy byly zpočátku dobrou myšlenkou, která se ale nepovedla. Původně mělo být sklo v úrovni vozovky, ale pak se zjistilo, že by tam zatékalo. Po průhledech se mělo nejen chodit, ale i jezdit, protože jeden z nich byl v místě parkoviště dlouholeté prodejny obuvi Baťa. Představa byla taková, že nebudou vytvářet žádnou bariéru na jihlavském náměstí. Samotná skla se ale nakonec ze strachu ze zatékání vody podezdila a kvůli zvednutí se průhledy začaly podobat zakrytým záhonkům na zahradách, odtud jejich přezdívka „pařeniště“. Vybudování dvou průhledů stálo přes 200 tisíc korun.

Drtivé většině obyvatel se výsledná podoba průhledů nelíbila. A proto po necelých dvou letech na letošním červnovém zasedání zastupitelstva města byla schválena částka více než 100 tisíc korun na jejich odstranění. Ozývaly se ovšem i poněkud alibistické hlasy, že je potřeba počkat na celkovou koncepci úprav náměstí v Jihlavě.  „Zůstane tam kanálové víko tak, aby se tudy daly dostat nějaké věci do podzemí. Budou to vstupy pouze pro správu jihlavského podzemí," uvedl k úpravám náměstek primátora Vratislav Výborný (ČSSD). Z plánované atrakce pro obyvatele města i návštěvníky tedy zůstanou na náměstí jen obyčejné kanálové poklopy.

ANKETA: Jak byste naložili s „pařeništi“ na jihlavském Masarykově náměstí?

Celkem hlasovalo31 čtenářů

Foto Lenka Dvořáková

Štítky pařeniště, Tuzex, Vratislav Výborný, ČSSD, Městská památková rezervace Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Z jihlavských „pařenišť“ na Masarykově náměstí zbydou jen kanálové poklopy | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.