Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VIDEO: Nepropásněte divadlo na noční obloze. Po roce bude opět možné pozorovat Perseidy

Pokud se alespoň jen okrajově zabýváte astronomií a sledováním hvězd, určitě víte, co se bude v noci z 11. na 12. srpna, tedy ze čtvrtka na pátek, na noční obloze dít. Bude totiž ideální doba na to sledovat Perseidy.

Sledovat půjdou Perseidy pouhým okem, a to nejlépe v noci ze čtvrtka na pátek, k vidění ale jsou v menší míře už v noci ze středy na čtvrtek. Vrcholem pak bude úsek mezi půlnoci a čtvrtou hodinou ranní, kdy bude k vidění v průměru 70 meteorů za hodinu.

Ideální sledování Perseid nám může zhatit světelné znečištění a také vysoká oblačnost. V prvním případě doporučujeme odebrat se na venkov či někam mimo město, kde není koncentrováno příliš mnoho umělého světla. V druhém případě, tedy při zvýšené oblačnosti, nic moc nenaděláme, a ani předpověď počasí pro Vysočinu zatím není pro sledování Perseid moc nakloněna. Má být totiž oblačno.

Co jsou to Perseidy?

Perseidy jsou meteority pohybující se v meteorickém roji, který je činný již od 17. července až do 24. sprna. Vznikl odštěpením z komety s názvem Swift-Tuttle. Vrcholem, kdy lze Perseidy sledovat pouhým okem, je rozmezí dnů 11. - 13. srpna. V těchto letech lze na obloze maximálně sledovat 110 meteorů za hodinu, v letech 1991 až 1993 bylo však možno sledovat až 300 meteorů za hodinu.

Lidově jsou Perseidy nazývány jako "Slzy sv. Vavřince", který byl umučen 10. sprna roku 258 našeho letopočtu.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Perseidy, meteor, noční obloha, divadlo, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Nepropásněte divadlo na noční obloze. Po roce bude opět možné pozorovat Perseidy | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.