Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Máte doma nepotřebné oblečení? Odložte ho do modrého kontejneru nebo do sběrny

Před čtyřmi lety zahájila jihlavská Charita ve spolupráci s jihlavskou radnicí sběr oblečení. Lidé mohou oblečení, které jim již dosloužilo, odložit do modrých kontejnerů v ulicích. Oblečení tak ještě poslouží dalším lidem. Tento společný projekt mimo jiné přispěl k tomu, že už více než tisíc tun textilu neskončilo bez užitku na skládce.

Modré kontejnery určené na nepotřebné oblečení jsou v současné době rozmístěny na mnoha místech Vysočiny. „Celkem 167 modrých kontejnerů je umístěno na Jihlavsku, Dačicku, Třebíčsku, částečně na Žďársku a Pelhřimovsku,“ uvádí vedoucí projektu sběru šatstva Hana Fexová. V Jihlavě jsou umístěny ještě další dva velké kontejnery žluté barvy nedaleko vchodu do Vodního ráje a u obchodního domu Tesco.

Zájemci však nemusí své nepotřebné ošacení odkládat pouze do modrých kontejnerů. Na Žižkově ulici funguje také sběrna a třídírna textilu. Lidé sem mohou oblečení vozit od pondělí do čtvrtka, a to od 9 do 17 hodin v pondělí a v úterý a od 9 do 15 hodin ve středu a ve čtvrtek.

Další velkoobjemový kontejner na šatstvo je ve spolupráci s Diakonií Broumov umístěn u obchodního domu Na Slunci, další textil se vybere i ve sběrných dvorech, skutečné množství textilu, který díky těmto aktivitám nekončí bez využití ve skládce, je tedy ještě vyšší.

Nejlepší odpad je ten, který vůbec nevznikne 

„Hlavním cílem projektu Sběr šatstva je zajištění potřeb oblečení a textilu ze strany potřebných. V tomto směru spolupracujeme především s azylovými domy, s referátem hmotné nouze Úřadu práce ČR a s dalšími sociálními službami, které Charita zajišťuje,“ popisuje Hana Fexová, vedoucí sběru šatstva při Oblastní charitě Jihlava.

Projekt také mysli na ekologii, protože nabízí pomoc městům a obcím v účinné separaci odpadů. „Nejlepší odpad je ten, který vůbec nevznikne. Sběr šatstva je příkladný způsob předcházení vzniku opadů, ve filozofii nakládání s opady stojí ještě výše, než třídění a recyklace odpadu. Stovky tun textilu neskončí v popelnicích a pak skládkách, ale najdou další využití,“ hodnotí vedoucí odboru životního prostředí Magistrátu města Jihlavy Katarína Ruschková. „Samozřejmě ještě vhodnější je začít o krok dříve a žít a hospodařit tak, aby obecně produkce odpadu, tedy i použitého textilu, byla co nejnižší,“ dodává Ruschková.

Díky projektu také dostanou práci lidé, kteří jsou ohrožení sociálním vyloučením a také lidé evidovaní na úřadech práce. „V rámci projektu byla navázána též spolupráce s Probační a mediační službou, která umožňuje některým jejím klientům vykonávat trest obecně prospěšných prací,“ doplňuje za Charitu Fexová.

Od začátku projektu v roce 2012 lidé přinesli celkem 1 008 tun šatstva, za letošní rok je shromážděno už 257 tun ošacení.

Foto www.lepsimisto.cz | Zdroj Magistrát města Jihlavy

Štítky oblečení, kontejner, textilie, Jihlava, Úřad práce České republiky, Tesco, Kraj Vysočina, okres Jihlava, okres Třebíč, Dačice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Máte doma nepotřebné oblečení? Odložte ho do modrého kontejneru nebo do sběrny | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.