Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Salmonelóza na táboře u Hodic mohla vzniknout i z vody ze studny

Studniční voda, kterou pili účastníci tábora Kratizna u Hodic na Jihlavsku, mohla být příčinou salmonelózy, jíž minulý týden onemocnělo 17 dětí a dva dospělí. Prokázaly to testy hygieniků. ČTK to dnes řekla Alena Dvořáková z Krajské hygienické stanice v Jihlavě. Podle ní však stále platí, že onemocnění mohlo vzniknout i konzumací kuřecího masa.

„Vzhledem k tomu, že pořadatelé táborů nemají povinnost uchovávat vzorky jídla pro případnou kontrolu, není možné to prokázat se stoprocentní jistotou,“ řekla Dvořáková.

Z 28 dětí převezených do nemocnic jich bylo 23 hospitalizováno, z toho 19 v Jihlavě, tři v Pelhřimově a jedno v Havlíčkově Brodě. Tábor byl zrušen.  Podle mluvčích nemocnic poslední z pacientů opustili zdravotnická zařízení v pátek 22. července. Podle hygieniků nebylo onemocnění vážné, některé z dětí byly umístěny na jednotkách intenzivní péče pouze kvůli dehydrataci.

Od minulé soboty měl v lokalitě působit nový tábor s podmínkou, že bude v kuchyni, na umývárnách a toaletách používat vodu dováženou v cisternách.  „Organizátoři nakonec situaci přehodnotili s tím, že najdou místo pro táboření někde jinde,“ dodala Dvořáková.

ČTĚTE TAKÉSkoro třicítka dětí z tábora v Hodicích skončila s průjmy a teplotami v nemocnici

ČTĚTE TAKÉ: Za potížemi většiny dětí z tábora v Hodicích na Jihlavsku je zřejmě salmonela 

Autoři

Štítky Hodice, Alena Dvořáková, Jihlava, okres Jihlava, Krajská hygienická stanice, nemocnice, Pelhřimov, Havlíčkův Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Salmonelóza na táboře u Hodic mohla vzniknout i z vody ze studny | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.