Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Lidé si mohli v Jihlavě prohlédnout areál, kde by měl stát kamenný hospic

Pozemek, kde by v budoucnu měl stát nový hospic, si včera mohli prohlédnout lidé v Jihlavě. Akce s názvem Den Mezi stromy chce upozornit na to, že Vysočina zatím postrádá zařízení takového typu. O vybudování prvního objektu pro důstojné umírání usiluje Spolek pro lůžkový hospic. Na dnešní prezentaci dorazily zhruba dvě stovky lidí, řekla ČTK za pořadatele Ludmila Novotná.

„Je tomu právě rok, co nám náměstek primátora Jaromír Kalina nabídnul pozemek Pod rozhlednou na Lesnově. Následovala několikaměsíční procedura ohledně vyjednávání vztahu k tomuto pozemku. V současné době s městem Jihlava dokončujeme smluvní vztah o budoucím pronájmu pozemku pro výstavbu hospice. Aktuálně také jednáme na úrovni měst, kraje, ministerstev i soukromých subjektů,“ řekla Novotná. Dodala, že momentálně je primárním úkolem spolku zajistit dostatek peněz na stavbu hospice.

Podle Novotné má Vysočina na vysoké úrovni takzvanou domácí hospicovou péči. Přesto by výstavba nového objektu situaci v regionu usnadnila.  „Kamenný hospic vnímáme jako další článek, který by fungující hospicové služby vhodně doplnil a nemocným a jejich rodinám umožnil zvolit takovou službu,“ uvedla Novotná.

Podporu projektu vyslovila řada osobností z regionu. Patří mezi ně například sochař a malíř Radomír Dvořák, pedagog a ředitel havlíčkobrodského gymnázia Hynek Bouchal, ředitelka Podzimního knižního veletrhu v Havlíčkově Markéta Hejkalová nebo spisovatel a publicista Miloš Doležal.

Odhadované náklady na výstavu hospice s 25 lůžky se pohybují v rozmezí 80 až 100 milionů korun. Roční chod by podle spolku měl stát přes 20 milionů korun. Asi polovinu nákladů u jiných hospiců hradí zdravotní pojišťovna, pětina je pokryta z dotací na sociální služby a další pětina peněz plyne od dárců. Zbývající částku pokryje platba od pacienta a jeho rodiny.

ČTĚTE TAKÉAkce Den mezi stromy veřejnost seznámí s místem pro budoucí kamenný hospic 

Autoři | Foto Spolek pro lůžkový hospic Mezi stromy z. s.

Štítky Jihlava, Kraj Vysočina, pozemek, Jaromír Kalina, Miloš Doležal, Markéta Hejkalová, Radomír Dvořák, Podzimní knižní veletrh

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé si mohli v Jihlavě prohlédnout areál, kde by měl stát kamenný hospic | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.