Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jihlavská zoo rozšířila chov babirus celebeských, aby se dočkala mláďat

Jihlavská zoologická zahrada rozšířila chov babirus celebeských o mladou samici pocházející z Velké Británie, aby se dočkala mláďat. Zoo chová tato indonéská prasata jako jediná v Česku, a to od roku 2001. Dosavadní pár zatím mláďata neměl, řekl dnes ČTK mluvčí zoo Martin Maláč. Nová dvouletá samice Ndari si teď zvyká na venkovní výběh v asijském pavilonu.

Babirusy jsou endemická prasata, žijí především na ostrově Sulawesi (Celebes) v Indonésii. „Ve volné přírodě jsou dnes vzácné a poměrně málo se chovají i v zoologických zahradách,“ uvedl mluvčí. V zoo je podle něj babirus málo kvůli tomu, že se pomalu rozmnožují. Zájem o ně je podle mluvčího velký, zvlášť o samice, jichž může být v jednom chovu více.

Nová samice v jihlavské zoo je zatím od původního páru babirus - Kendariho a Johany - oddělena plotem. Johaně je asi 14 let a podle chovatelů už pravděpodobně mláďata mít nebude, byť se může dožít i 20 let. „Samozřejmě nás může překvapit. Ale spíš počítáme s tím, že s novou samicí utvoří samičí stádo, bude to pro ně přirozenější způsob chovu,“ uvedl Maláč.

Babirusy ve volné přírodě žijí v tropických deštných pralesech, kde se živí spadaným ovocem, částmi rostlin i drobnými živočichy. Vážit mohou až 100 kilogramů. Samci mají nápadně velké kly, které prorůstají kůží na rypáku.

Do konce května bude kolekce exotických zvířat v Jihlavě rozšířena o vlky iberské (více čtěte zde). Výběh už je pro ně připraven. Jihlavská zoo je nejvyhledávanějším turistickým cílem na Vysočině, vloni přivítala 274 645 návštěvníků. V neděli bude program v zoo věnován Světovému dnu tapírů.

Autoři | Foto www.naturfoto.cz

Štítky Celebes, zoologická zahrada, Velká Británie, Česko, příroda, Indonésie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavská zoo rozšířila chov babirus celebeských, aby se dočkala mláďat | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.