Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na Vysočině dostanou lidé dotaci na výměnu 2050 kotlů, rozdělí se 230 milionů korun

Na Vysočině dostanou lidé dotaci na výměnu 2 050 kotlů. Kraj mezi ně rozdělí 230,8 milionu korun, rozhodla dnes krajská rada. Na dalších 283 správných žádostí už peníze nezbyly. Domácnosti na Vysočině žádaly o podporu na výměnu starého kotle na tuhá paliva za nový ekologičtější zdroj poprvé, formuláře kraj přijímal od 18. ledna. Celkem jich bylo doručeno 2 413, řekl novinářům radní kraje Zdeněk Chlád (ČSSD).

Žadatelé si celkově nárokovali částku převyšující 260 milionů korun.

Kombinovaný kotel na uhlí a biomasu chtělo 41 procent,“ uvedl radní. Pětina žadatelů chtěla dotaci na kotel na biomasu a zbývající, přibližně ve stejném poměru, si díky dotaci chtějí pořídit kondenzační plynový kotel, automatický kotel na uhlí nebo tepelné čerpadlo. S úspěšnými žadateli kraj uzavře smlouvu. Kotle pak budou povinni vyměnit nejpozději do šesti měsíců.

ČTĚTE TAKÉ: Ode dneška jsou přijímány žádosti o dotaci na nový kotel, lidé stáli frontu od noci

Kraj dostal od ministerstva životního prostředí na výměnu kotlů 238,8 milionu korun. „Podle rozhodnutí máme povinnost vyměnit za ty peníze 1 600 kotlů. Naši povinnost překročíme téměř o 30 procent,“ uvedl radní. Na administraci a publicitu spojenou s programem padne 7,9 milionu korun.

Stejnou částku na výměnu kotlů by měla Vysočina v nejbližších letech dostat ještě dvakrát. Chlád uvedl, že chtěl využít zájmu vyvolaného mezi lidmi a už 10. února požádal ministerstvo o uvolnění další části dotací. Zatím nedostal odpověď. Ale vzhledem k tomu, že ministerstvo prý chce počkat na výsledky všech krajů, dá se další dotační vlna zřejmě očekávat až v příštím roce.

ČTĚTE TAKÉ: Zájem o dotaci na nový kotel má po prvním týdnu 1715 rodin, příjem žádostí stále pokračuje

Z letošních žádostí bylo na Vysočině 80 vyloučeno, protože nesplňovaly náležitosti, a na zbývající žadatele nezbyly peníze. Lidé odevzdávali formuláře osobně, elektronicky nebo poštou. Nejvíc, přes tisíc, jich krajský úřad přijal hned první den. U správně doručených žádostí rozhodlo o přiznání dotace datum doručení. Poslední úspěšná žádost byla podána 5. února. Řádné žádosti, na které peníze nezbyly, kraj do zásobníku ukládat nebude, protože podle zpráv z ministerstva budou v dalším kole dotační podmínky pozměněny. „V tom případě tyto žádosti nelze použít,“ řekl Chlád.

Česko získalo v Operačním programu Životní prostředí na výměnu kotlů devět miliard korun.

Autoři | Foto www.dumkotlu.cz

Štítky Kraj Vysočina, dotace, peníze, ČSSD, Ministerstvo životního prostředí České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině dostanou lidé dotaci na výměnu 2050 kotlů, rozdělí se 230 milionů korun | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.