Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Zelená cyklojízda, Odpadové Riskuj nebo farmářský biojarmark. Jihlava oslaví Den Země

22. duben je vyhlášený jako Den Země. Jako každý rok, i letos se k jeho oslavě připojí krajská Jihlava. Tento rok však s předstihem, už zítra se nejen na Masarykově náměstí bude konat řada akcí. Program na náměstí začne v 9 hodin, konec je naplánován na 17.hodinu.

Návštěvníci zítřejšího programu na Masarykově náměstí se dozví mnoho informací o zdravém životním stylu, budou se zde propagovat nekuřácké restaurace, naučné stezky a cyklostezky. Do programu se zapojí také Úřad územního plánování se svým „územním plánováním hrou“. „Kudy povede obchvat, kde budou nové rodinné domky a kde průmyslová zóna? Jak se rozhoduje o dalším rozvoji? Dospělé a děti se to pokusíme formou hry naučit,“ zve Zdeněk Dvořák z úřadu územního plánování.

Nejen pro děti jsou připraveny hry s ekologickou tematikou - Kdo vytřídí, vyhraje, Odpadové Riskuj, a ti nejmenší se budou moci vyřádit na skákacím hradu v podobě popelářského auta.

Svůj prostor na náměstí bude mít i jihlavský dům dětí a mládeže se svými ukázkami z přírodovědného kroužku. Lidé se tak dozví mnoho zajímavého třeba o fretkách, králících, želvách, hadech a mnoho dalšího.

Od 8 do 17 hodin bude otevřený farmářský biojarmark. Návštěvníci si budou moci od prodejců koupit výrobky v proutí, dřeva, pediku a také ochutnat nejrůznější pokrmy v té nejlepší kvalitě.

S výkladem o životě a chovu sov, netopýrů nebo například norků přijede Záchranná stanice Pavlov, která se stará o ohrožená zvířata.

Do zítřejšího programu na náměstí se zapojí i Mateřská škola Hájenka se svým tvořením pro děti nebo třeba jihlavská základní škola T.G. Masaryka, která představí projektové práce žáků k environmentální výchově nebo si s nimi budou moci lidé sestavit puzzle.

Vstup do zoo pro děti zdarma 

Lidem zde budou také poskytnuty informace k projektu „Do práce na kole“ či ke dvěma chystaným akcím - Jihlavská 24MTB a Jihlavský půlmaraton.

Samozřejmě nelze zapomenout na téma třídění a recyklace odpadů, i tomu bude na náměstí věnován potřebný prostor.

Návštěvníci, kteří přijedou na kole, se mohou z Masarykova náměstí od 17 hodin vydat na „Zelenou cyklojízdu“, ta je určena i dětem. „Cyklisté, pokud budou mít chuť, mohou přijet v zeleném,“ vyzývá cyklokoordinátor mobility Michal Procházka. Cyklisty na jízdě doprovodí městská policie. Cílem cyklojízdy je nádvoří jihlavského pivovaru.

Do oslav Dne Země se zapojí třeba i jihlavská zoologická zahrada, a to 23. dubna. Nachystána je řada soutěží a her, a každé dítě, které donese na pokladnu od 9 do 16 hodin vysloužilý spotřebič, bude mít vstup do zoo zdarma.

Od 18. Do 30. dubna je v prostorách historické budovy jihlavské radnice nachystána výstava výtvarných prací dětí z jihlavských mateřských a základních škol na téma „Krásy jihlavských parků“.

Foto www.jihlava.cz

Štítky Den Země, cyklojízda, Jihlava, územní plánování, Zdeněk Dvořák, Tomáš Garrigue Masaryk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zelená cyklojízda, Odpadové Riskuj nebo farmářský biojarmark. Jihlava oslaví Den Země | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.