Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Středoškoláci na Vysočině postavili sedm automobilů Kaipan, vystaveny jsou v City Parku

Středoškoláci na Vysočině postavili vlastními silami sedm automobilů Kaipan. Stavebnice pro studenty sedmi technických škol pořídil Kraj Vysočina s přispěním sponzorů. Smyslem projektu Postav si svoje auto, který podle krajské radní Jany Fialové nemá na středních školách v jiných regionech obdoby, je podpora technického vzdělávání. Lidé si budou moci sportovní automobily prohlédnout do 24. dubna v jihlavském obchodním centru City Park.

Automobily, které po technické prohlídce budou moci vyjet do běžného provozu, sestavily zhruba patnáctičlenné týmy studentů průmyslových škol v Jihlavě, Třebíči, Pelhřimově, Žďáru nad Sázavou a v Chotěboři a také žáci v Moravských Budějovicích a Bystřici nad Pernštejnem. Stavebnici dodala česká firma, studenti montovali auto pod vedením kvalifikovaného strojaře.  Krajský rozpočet projekt podpořil jednorázově částkou 1,2 milionu korun.  Podobnou částku do projektu vložily regionální firmy, které s technickými centry spolupracují.

Asi nejtěžší bylo pro studenty dodělat karoserii a doladit do všech detailů interiér vozu. „Díly karoserie jsou součástí stavebnice, ale musely se spasovat na rám auta, vykytovat, vybrousit a poslat na lakování,“ řekl ČTK Daniel Jambor, student druhého ročníku z Vyšší odborné školy a Střední průmyslové školy ve Žďáru nad Sázavou. „Navíc jsme museli rozebrat starší fabii, ze které jsme použili motor. Všechny jednotlivé díly jsme drželi v ruce a viděli, jak vypadají,“ dodal.

ČTĚTE TAKÉ: Studenti staví automobil značky Kaipan. Lidé ho uvidí v ulicích měst Vysočiny

Stavba automobilu je podle Fialové atraktivním prostředkem k nalákání budoucích studentů do technických škol v Kraji Vysočina. Pokračování projektu podle ní záleží na ředitelích škol. Je možné vylepšovat už postavené modely, nebo koupit další novou stavebnici. „Při stavbě prvního auta si prošli všemi úskalími, to druhé by si už jako ‚profíci‘ ještě víc ‚vymazlili‘,“ řekla Fialová. Kraj Vysočina je podle ní v podobném objemu připraven podpořit i druhé kolo.

Atraktivní auto podle ředitele jihlavské průmyslovky Miroslava Vítů pomůže hlavně zviditelnit školu. Studenti se s ním zúčastní jen do letošního podzimu asi 15 akcí. „Budeme vidět při návštěvě prezidenta na Vysočině, při nejrůznějších soutěžích pro školy, zúčastníme se takzvané spanilé jízdy Kaipanů po deseti městech v kraji, studenti pojedou na veletrh do Nitry a zúčastní se závodu do vrchu v Náměšti nad Oslavou, chceme se zúčastnit dalších kol projektu,“ vypočítal Vítů.

Krajský projekt Postav si svoje auto nemá podle Fialové na středních školách v jiných regionech obdoby. Kraj Vysočina se podpoře technického vzdělávání věnuje dlouhodobě. Podpora začíná už v základních školách.  Vysočina je jedním z prvních krajů, kde se díky spolupráci s firmami staly součástí školních pomůcek stavebnice Roto a Merkur. „Práce se stavebnicí u nich podporuje vynalézavost, manuální zručnost a technickou představivost,“ podotkla Fialová. Technické obory na středních školách zřizovaných Krajem Vysočina nyní studuje více než 4 600 studentů.

Autoři | Foto Kraj Vysočina

Štítky Kraj Vysočina, Kaipan, City Park, projekt, Jana Fialová, střední škola, Žďár nad Sázavou, Miroslav Vítů, Jihlava, Třebíč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Středoškoláci na Vysočině postavili sedm automobilů Kaipan, vystaveny jsou v City Parku | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.