Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na Vysočině od ledna nastoupilo na veřejné práce 500 lidí, méně než vloni

Na Vysočině nastoupilo od ledna do tohoto týdne na veřejně prospěšné práce přes 500 nezaměstnaných lidí. Nejvíc teď pomáhají s jarním úklidem v obcích, jejich mzdy z větší části hradí úřad práce. Počty podpořených uchazečů jsou v porovnání s loňským dubnem o víc než stovku nižší.

Úřad práce má sice na tento účel srovnatelné peníze, ale vzhledem k letošní lepší ekonomické situaci zpřísnil podmínky pro obsazování těchto podporovaných míst. Vyplývá to z údajů, které ČTK poskytl jihlavský úřad práce a starostové obcí.

Úřad práce se na veřejně prospěšné práce snaží umístit především dlouhodobě nezaměstnané. Dosavadní počty obsazených míst nejsou konečné. „Další pracovní místa tohoto typu jsou průběžně schvalována a jsou na ně vybíráni vhodní uchazeči,“ uvedla Jarmila Klejzarová z úřadu práce.

V porovnání s loňským březnem bylo na Vysočině teď v březnu o 4 017 nezaměstnaných méně. Před rokem hledalo v kraji práci 24 453 lidí, minulý měsíc jich úřad práce evidoval 20 436. Meziročně se zlepšila i nabídka volných pracovních míst. Na konci letošního března zaměstnavatelé hledali skoro 4 400 pracovníků, o 1 200 víc než před rokem.

Zájem o veřejně prospěšné práce je různý 

Lidi na veřejně prospěšné práce pravidelně přijímá i Červená Řečice na Pelhřimovsku, s necelým 1 000 obyvatel nejmenší město na Vysočině. Během loňska tam s údržbou zeleně a městského majetku pomáhalo sedm nezaměstnaných. „Letos zatím smlouvu uzavřenou nemáme. Některé lidi jsme vybrali, ale někteří z nich nechtějí jít. Je to podstatně horší, než to bývalo roky předešlé,“ uvedla starostka Zdeňka Bečková. Podle ní se v tom kromě zpřísnění podmínek pro veřejně prospěšné práce projevuje také to, že je podstatně nižší nezaměstnanost.

V okrese Pelhřimov je na Vysočině dlouhodobě nejméně lidí bez práce. Na konci minulého měsíce jich bylo 1 892. Nezaměstnanost činila čtyři procenta a v porovnání s celým krajem byla nižší o dva procentní body. Přijmout na výpomoc lidi, kteří podle minulých zkušeností nechtějí pracovat, je podle Bečkové problematické, protože by je někdo další musel hlídat. „Nedělá to ani dobře mezi občany, aby tam někdo postával,“ podotkla.

Podle Klejzarové je zájem nezaměstnaných o veřejně prospěšné práce různý, někteří na ně chtějí jít opakovaně. „Naopak další takovou práci nejsou ochotni přijmout i přes svoji dlouhodobou nezaměstnanost a sankční postih ze strany úřadu práce,“ sdělila.

Úřad práce letos na jedno místo ve veřejně prospěšných pracích přispívá až 14 tisíc korun měsíčně. O tisíc korun vyšší podpora se týká lidí pracujících jako asistenti prevence kriminality a koordinátoři veřejně prospěšných prací.

Autoři | Foto wikimedia.org

Štítky Kraj Vysočina, Úřad práce České republiky, Březno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině od ledna nastoupilo na veřejné práce 500 lidí, méně než vloni | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.