Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Zastupitelé se nedohodli ohledně zimního stadionu, mimořádně se znovu sejdou v květnu

12. dubna se na jihlavské radnici konalo další zasedání jihlavského zastupitelstva. Na programu bylo projednávání hned několika zásadních bodů, celé úterní jednání se proto protáhlo na rekordních osm hodin. Nejdiskutovanějším bodem byla budoucnost jihlavského Horáckého zimního stadionu.

Nejdéle zastupitelé diskutovali nad architektonickou soutěží o návrh projektové dokumentace rekonstruovaného Horáckého zimního stadionu. Opět byly kritizovány neznámé provozní výdaje  stejně jako nedostatečná činnost předchozích zastupitelstev.

Stávajícímu stadionu v roce 2018 vyprší výjimka statika udělená pro špatný stav konstrukce střechy. Pro plánování zhruba miliardové investice by chtěli zastupitelé více času a podkladů. Provozní náklady stávajícího zimáku se pohybují kolem 13 milionů korun. Koalice oponovala tím, že předpokládaná investice je 600 milionů a že téměř polovinu těchto nákladů na výstavbu stadionu  již má zajištěnu.

ČTĚTE TAKÉ: Zasedání jihlavských zastupitelů trhalo rekordy. O záležitostech Jihlavy se jednalo osm hodin​

Město má devět let starou projektovou dokumentaci architekta Ladislava Žáka se stavebním povolením, muselo by ale projekt stejně přepracovat. Nejdříve se totiž měl rekonstruovat Horácký zimní stadion a až pak přistavět  „malý zimáček“. Realita je však opačná. Jihlava si nechala zpracovat také studii na nový stadion architektem Antonínem Buchtou, který navrhoval například novou arénu v Třinci. Dle jeho podkladů se uvádí cena stavby nové haly, lapidárně označované zastupiteli za „koloseum“, 750 milionu korun bez DPH, tedy přes 900 milionů korun s daní. Město tedy nyní chce vypsat soutěž o nový projekt s tím, že stávající halu zbourá a za předpokládanou cenu její rekonstrukce postavit na stejném místě halu úplně novou.

Pro lepší představu - výše této investice se rovná  zhruba polovině rozpočtu města – tedy cca pětinásobku každoroční výše investičních prostředků, které má město k dispozici v rámci svého rozpočtu. K investiční náročnosti je také nutné připočíst částky za architektonickou soutěž za 8 milionů korun a následný projekt za 20 milionů korun.

Několik let se s rozhodnutím otálí, a nyní se Jihlava dostává do svízelné situace. Nový projekt na stavbu multifunkční arény v Jihlavě si vyžádá poměrně dost času včetně veřejných projednání. S výstavbou by se tedy dalo začít nejprve v roce 2019. V programovém prohlášení rady města je doslovně uveden bod „Zrekonstruujeme Horácký zimní stadion“. Oddalováním jakéhokoliv rozhodnutí však do roku 2018, kdy končí zastupitelům jejich mandát, tento bod splněn nebude.

ČTĚTE TAKÉ: POLITICKÁ KORIDA: Co bude dál s Horáckým zimním stadionem?

ČTĚTE TAKÉ: ANKETA: Žádná rekonstrukce! Vedení města změnilo názor, vyrůst má nový hokejový stadion. Co vy na to?

Opozice vyzvala vedení města k opětovnému posouzení všech variant výstavby, tedy zaprvé, zda se stadion bude rekonstruovat  (například střecha, nebo šatny). Druhou navrhovanou možností je takzvaná významná rekonstrukce stávajícího stadionu podle Žákova návrhu. Tou třetí je zbourání stávajícího stadionu a vybudování zcela nového na stejném místě. Poslední variantou je vybudování nové arény na „zelené louce“, a to v lokalitě „Pelhřimovská“ nebo u obchodního domu Tesco, případně jinde. Každá z těchto variant má pochopitelně své výhody a nevýhody.

Jihlavští zastupitelé nakonec o jediný hlas neschválili návrh architektonické soutěže o návrh projektové dokumentace rekonstruovaného stadionu.

Po neúspěchu v hlasování vybídla radní Stanislava Prokešová (ČSSD) k dalšímu jednání ve speciální pracovní skupině i s dotčenými orgány státní správy (hygienou, hasiči, apod.). Nad výsledky jejich jednání by se výhledově do tří týdnů sešlo mimořádné zastupitelstvo, aby rozhodlo o dalším osudu Horáckého zimního stadionu.

Foto Dominik Svoboda

Štítky zimní stadion, radnice, Jihlava, projekt, Ladislav Žák, Tesco, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zastupitelé se nedohodli ohledně zimního stadionu,  mimořádně se znovu sejdou v květnu | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.