Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Stanice Pavlov se zahájením sezony představí nové ekocentrum

Stanice v Pavlově, která pečuje o handicapovaná zvířata z Vysočiny, už má i ekocentrum. Zlepší se podmínky pro vzdělávací programy, jichž se v Pavlově minulý rok zúčastnilo přes 2 200 dětí ze 68 škol. Ekocentrum si lidé mohou prohlédnout v sobotu 23. dubna při zahájení letošní návštěvnické sezony ve stanici. ČTK to dnes řekl její ředitel Zbyšek Karafiát. Ve stanici teď žije 110 zvířat, kupříkladu vydry, liška, orli, sovy, labutě a čápi.

Na ekologickou výchovu se v Pavlově zaměřují stále více, a to i proto, že počty zvířat umisťovaných ve stanici stoupají. „Myslíme si, že jediná možnost, jak to trochu zabrzdit, je naučit lidi, jak se k těm zvířatům mají chovat,“ řekl Karafiát. Zvířata jsou často zraněna zbytečně, třeba proto, že lidé při procházkách nedohlédnou na své psy. „Někdy se také snaží zachránit mláďata, u nichž to není potřeba,“ uvedl ředitel.

Pro výuku zatím ve stanici nebylo vhodné místo. Ekocentrum vzniklo rekonstrukcí zchátralé vily z 30. let minulého století stojící v areálu stanice. Kdysi patřila sklářské rodině Císařů. Ochránci přírody budovu díky evropské dotaci vykoupili a opravili. Stálo to přes osm milionů korun.

Pracovníci stanice nyní připravují vypuštění ježků a netopýrů zpátky do přírody. Tentokrát jich podle ředitele zimovalo ve stanici rekordně málo, protože se díky teplé zimě většinou obešli bez pomoci lidí. „Začíná frmol s mláďaty. Už tu máme první zajíčky, veverku a lidé volají ohledně malých kosů,“ řekl.

Program k zahájení nové sezony v pavlovské stanici se 23. dubna bude konat od 10 do 16 hodin. Zahrnuje komentované prohlídky, projížďky na koních i ukázky sokolnictví. Podrobnosti jsou na webu.

 

Autoři | Foto www.stanicepavlov.eu

Štítky Pavlov, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stanice Pavlov se zahájením sezony představí nové ekocentrum | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.