Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

VIDEO: Čerti byli v Jihlavě o měsíc dřív. Žádali na radnici o pomoc s úložištěm jaderného odpadu

Za týden se v Jihlavě uskuteční veřejné setkání k tématu hlubinného úložiště. Cílem veřejného setkání má být poskytnout široké veřejnosti co nejpřesnější informace a zodpovědět otázky. Čerti byli vedení krajského města upozornit, že případné úložiště by mohlo ovlivnit nejen obce v lokalitě Čertův Hrádek, ale i krajskou Jihlavu.

Ve středu 13. listopadu od 15 hodin má na jihlavské radnici proběhnout veřejné jednání, kterého se zúčastní všechny dotčené strany a velká řada odborníků na téma přípravy hlubinného úložiště. Jihlava tak chce mimo jiné získat informace, kterých, podle dnešních slov primátorky Karolíny Koubové, nemá dostatek. Vyjma zástupců obcí by se jednání měli zúčastnit i lidé ze Správy úložišť radioaktivních odpadů (organizace, která má vyhledání vhodného místa pro úložiště na starosti), ministerstva průmyslu a obchodu (do jeho gesce úložiště spadá) a úřadu pro jadernou bezpečnost (garant bezpečnosti, kontrolní orgán), Platformy proti hlubinnému úložišti a odborníků v oblasti geologie.

Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) hledá v ČR místo, kam by se uložily tisíce tun radioaktivních odpadů. Jednou z uvažovaných lokalit je právě i lokalita Čertův Hrádek nacházející se na území obcí Cejle, Dolní Cerekev, Hojkov, Milíčov, Nový Rychnov a Rohozná. Tato lokalita se nachází fakticky v sousedství Jihlavy. Stavba úložiště by měla trvat patnáct let a začít by měla v roce 2050, se spuštěním provozu se tak počítá v roce 2065.

Podpora Třešťska, Dušejovska a Pelhřimova 

Podle dnešního vyjádření čertů se připravovaného veřejného jednání jejich skupina nezúčastní, protože nechtějí zasahovat do oficiálního jednání. A proto vedení krajského města navštívili s předstihem, aby mu předali své stanovisko s odkazem na jihlavskou minulost. „Po staletí v našich kopcích Jihlavští havíři stříbro kutali, nikdy však hranic nepřekročili a do našich podzemních prostor nezasahovali,“ uvádí ve svém vyjádření. Hlubinný zásah do hloubky přibližně 500 metrů pod zem byl jim však již vadil.

Čerti na jihlavské radnici

Úterý, 5. listopadu 2019, 20:46

Čerti na jihlavské radnici
Čerti na jihlavské radnici

„Stavba hlubinného úložiště radioaktivních odpadů negativně ovlivní rozvoj širšího regionu, neboť s sebou přináší nejen rizika pro životní prostředí, zdroje pitné vody, prašnost a hluk při výstavbě, ale i rizika při přepravě radioaktivních odpadů, sociální nebo ekonomická,“ uvedl náměstek primátorky pro oblast životního prostředí Vít Zeman.

Zvažované lokality v ČR:  Čertovka na pomezí Ústeckého a Plzeňského kraje, Březový potok poblíž Horažďovic v Plzeňském kraji, Magdaléna na Táborsku, Čihadlo na Jindřichohradecku, Hrádek na Jihlavsku, Horka na Třebíčsku a Kraví Hora na Žďársku. Dále pak Janoch v blízkosti JE Temelín a Na Skalním poblíž JE Dukovany.

O finálním umístění úložiště by měla vláda rozhodnout do roku 2025. Jeho provoz by pak měl začít po roce 2065.

Vedle šestice přímo dotčených obcí se negativně ke stavbě úložiště vyjádřilo dvacet členských obcí Mikroregionu Třešťsko a deset členských obcí Mikroregionu Dušejovsko. Naposledy jejich stanovisko podpořilo i město Pelhřimov.


Zhruba dvě a půl hodiny trvalo úterní setkání v Pelhřimově, na kterém se zájemci dozvěděli důležité informace ohledně úložiště jaderného odpadu. To by mohlo vzniknout na Vysočině, konkrétně v lokalitě (Čertův) Hrádek. To je totiž jedna z devíti...

 

Foto Lenka Dvořáková

Štítky úložiště, jaderný odpad, SÚRAO, Čertův hrádek, Hrádek, čerti, radnice, Jihlava, odpad, Správa úložišť radioaktivních odpadů, Karolína Koubová, Česko, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, Plzeňský kraj, Pelhřimov, Jaderná elektrárna Temelín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Čerti byli v Jihlavě o měsíc dřív. Žádali na radnici o pomoc s úložištěm jaderného odpadu | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.