Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Vláda dostane informace o zakázce na systém elektronických tržeb

Vláda by měla na středeční jednání dostat od ministerstva financí informace o připravované nadlimitní veřejné zakázce na zajištění provozu informačních systémů elektronické evidence tržeb za necelých 982 milionů korun na 5,5 roku. Ministerstvo v reakci na dnešní informace v tisku upozornilo, že nejde o zakázku bez veřejné soutěže.

Vytvoření systému, provoz i veřejné soutěže na dodávky bude zajišťovat ministerstvem financí ovládaný státní podnik Státní pokladna Centrum sdílených služeb (SPCSS). Podnik již pro stát IT systémy nyní provozuje jako nástupce IT ve Státní tiskárně cenin. Tato praxe je běžná i v jiných zemích, například v Rakousku provozuje klíčové IT systémy rovněž státem ovládaná společnost BRZ," uvedl mluvčí MF Radek Ležatka.

SPCSS bude podle plánu MF část prací zajišťovat vlastními silami a tam, kde to není možné, bude soutěžit v otevřených tendrech. „Vzhledem k mimořádně citlivým datům o daňových poplatnících bude část projektu probíhat v režimu utajovaných skutečností, aby nedošlo k ohrožení bezpečnosti dat. I v této části ale bude v prvním kole osloveno několik desítek společností (30 až 40), které jsou držiteli bezpečnostního oprávnění Národního bezpečnostního úřadu," uvedl Ležatka.

Ministerstvo tak podle něj v žádném případě nesouhlasí s názorem, že se bude jednat o stav bez veřejné soutěže či o cokoliv nekalého. „Naopak považujeme celý postup za maximálně transparentní a otevřený, samozřejmě při respektování nutnosti ochrany citlivých dat," dodal Ležatka.

MF si od on-line evidence tržeb slibuje omezení šedé ekonomiky a lepší výběr daní, a to hlavně daně z přidané hodnoty (DPH). Inspirací pro zavedení byly zkušenosti z Chorvatska. Evidence by se měla týkat ubytovacích a stravovacích služeb, velkoobchodu a maloobchodu. U dalších činností bude záležet na tom, jak provoz systému vyhodnotí Finanční správa.

MF stále počítá se spuštěním evidence tržeb od ledna 2016, které bude předcházet testování systému. Ministr Babiš ovšem připustil, že evidence by mohla začít i o pár měsíců později.

Zdroj: ČTK

Štítky peníze, vláda, politika, systém elektronických tržeb, veřejná soutěž, EET, Státní tiskárna cenin, Rakousko, Andrej Babiš, Národní bezpečnostní úřad, Finanční správa, Chorvatsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vláda dostane informace o zakázce na systém elektronických tržeb | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.