Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Sobotka je připraven debatovat o snížení DPH u restaurací

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) je připraven debatovat v souvislosti s plánovaným zavedením elektronické evidence tržeb o snížení daně z přidané hodnoty u restauračních služeb. Při sněmovních interpelacích uvedl, že příjmy z DPH by se snížily o půl miliardy až o miliardu korun ročně, dopad by tak podle něj nebyl dramatický.

Snížení daně z 21 na 15 procent navrhne se zavedením evidence ministerstvo financí. Podle dřívějšího vyjádření ministra financí Andreje Babiše (ANO) není logické, aby restaurace platila za potraviny DPH 15 procent a za prodej jídla 21 procent. Premiér se k plánu stavěl začátkem března skepticky. Tehdy uvedl, že ČSSD snížení DPH podpořit nechce, dokud nebude vědět, jak bude vypadat návrh státního rozpočtu na příští rok, aby vláda měla na tento krok peníze.

Dnes Sobotka řekl, že si rozpočtový dopad snížení DPH na jídlo a nealkoholické nápoje podávané v restauracích ověřoval. „Jsem připraven o tom diskutovat, ale v kontextu toho, jak bude zaveden systém elektronické evidence tržeb," řekl. Evidence by podle jeho informací mohla po úplném zavedení přinést ročně kolem deseti miliard korun navíc.

Elektronická evidence tržeb se podle Sobotky dotkne všech plátců DPH, kteří přijímají peníze v hotovosti a zejména ve svých provozovnách. Diskuse se povede o řemeslnících, kteří nemají stálou provozovnu. Řekl také, že cílem vlády je zapojení veřejnosti formou účtenkové loterie.

Předseda Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček na tiskové konferenci ve Sněmovně po jednání se zástupci KDU-ČSL řekl, že hlavním požadavkem asociace bylo, aby se evidence nezaváděla na řemesla a drobné služby s nimi spojená. Já jsem v průběhu dneška komunikoval několikrát s panem ministrem financí (Andrejem) Babišem, i když je na dovolené, a potvrdil mi naše dohody, že řemesla nejsou jednoznačně na pořadu dne," řekl.

Jsme pro zavedení elektronické evidence tržeb pro vybrané skupiny podnikatelů tak, jak je to popsáno v koaliční smlouvě a v programovém prohlášení vlády," řekl k tomu místopředseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jaroslav Klaška. Připomněl, že KDU-ČSL požadovala doplnit návrh o analýzu dopadů u malých živnostníků a osob samostatně výdělečně činných, která by zjistila přínosy a náklady u této skupiny.

Zdroj: ČTK
Foto: Facebook

Štítky Bohuslav Sobotka, restaurace, EET, ČSSD, jídlo, Andrej Babiš, KDU-ČSL, vláda, ANO 2011, Karel Havlíček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sobotka je připraven debatovat o snížení DPH u restaurací | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.