Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Šlechtová: ČR nemůže zahájit čerpání peněz z EU

Česko nemůže zahájit čerpání peněz z fondů EU, důvodem je podle ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové (za ANO) zpráva z auditu monitorovacího systému evropských fondů MS2014+, která použití systému pozastavila. Audit týmu ministerstva financí považuje Šlechtová za neprofesionální a opřený o spekulace. Ministra financí Andreje Babiše (ANO) požádala o jeho prošetření. Babiš si proto od svého náměstka vyžádal podklady. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) je komplikacemi znepokojen.

„Použití monitorovacího systému nyní zastavila auditní zpráva auditního orgánu, která byla už v minulém týdnu medializována. Se závěry tohoto auditu jako ministerstvo pro místní rozvoj nesouhlasíme. Podle našeho názoru se jedná o neprofesionální a špatně odvedenou práci, která poškozuje zájmy České republiky," prohlásila Šlechtová.

Podle ní je monitorovací systém pro čerpání dotací z EU nenahraditelný. „Bez tohoto systému Česká republika nemůže čerpat finanční prostředky z EU ve výši 650 miliard korun. Systém je klíčový, aby byly vyhlašovány první výzvy, aby řídící orgány do něj mohly vkládat data," dodala ministryně.

„Informace o komplikacích kolem monitorovacího systému evropských fondů mne velmi znepokojily," uvedl Sobotka. Očekává, že Babiš a Šlechtová urychleně vyřeší a ve středu budou vládu informovat o takovém postupu svých úřadů, aby nebylo ohroženo již připravené zahájení čerpání z nových evropských operačních programů.

Babiš uvedl, že požádal svého prvního náměstka Lukáše Wagenknechta o písemné ujištění o kvalitě a průběhu auditu a další dodatečné informace. Poté zváží další postup a bude o něm informovat Evropskou komisi.

Důkladné prošetření a vyřešení situace požaduje také předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek (ČSSD). „Na prostředky z fondů EU čekají kraje, obce i města, neziskový sektor i podnikatelé," upozornil Hašek.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) uvedl, že zprovoznění systému MS214+ je klíčové pro příjem žádostí. „Pokud systém nebude fungovat do konce května, kdy chce MPO zahájit příjem žádostí o dotace, dostane se administrace programu do časového skluzu," sdělil.

Šlechtová kvůli problémům zrušila pracovní cestu do Číny. Místo toho chce vládu seznámit s harmonogramem kroků, jak současnou situaci řešit. MMR je v průběžném kontaktu s EK a o vývoji kauzy ji informuje. Jedna z mluvčích EK pouze potvrdila, že komise zprávu auditu obdržela před týdnem v pátek.

Výběrové řízení na tvorbu systému, poskytování služeb a servisní podpory a rozvoj aplikace v roce 2013 vyhrála za 567 milionů korun firma Tesco SW. Systém MS2014+ by měl, byť po roce 2020 v omezené míře, fungovat do roku 2030. O monitorovací systém se zajímá i policie. Údajně reagovala právě na předběžné závěry auditu ministerstva financí, podle nichž provázelo výběrové řízení množství chyb.

Monitorovací systém evropských strukturálních a investičních fondů pro období 2014-2020 nahrazuje nynější tři rozdílné systémy řízené třemi ministerstvy a centrální zastřešující systém. Řídící orgány prostřednictvím systému budou vyhlašovat výzvy a přijímat konkrétní projekty.

Zdroj: ČTK
Foto: pixabay.com

Štítky euro, politika, peníze, finance, Karla Šlechtová, Česko, Evropská unie, Andrej Babiš, ANO 2011, ČSSD, Bohuslav Sobotka, Ministerstvo financí České republiky, Evropská komise, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šlechtová: ČR nemůže zahájit čerpání peněz z EU | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.