Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Budějovický Budvar je posledním pivovarem, který vlastní stát

Český akciový pivovar, od roku 1967 národní podnik Budějovický Budvar, je jednou z nejznámějších a nejcennějších českých značek na světě. Na exportu piva z České republiky se podílí z více než 20 procenty. Je také posledním českým pivovarem, který vlastní stát a který má výhradně český kapitál. Ve středu 15. dubna uplyne 120 let od jeho založení, pivo podle osvědčených receptur a z původních surovin se ale v Českých Budějovicích vaří už 750 let.

Budvar je čtvrtým největším výrobcem piva v Česku, vyrábí značky Budweiser Budvar, Pardál, Bud a Czechvar (pro vývoz do USA).

Vloni exportoval nejvíce piva ve své historii a přibyla mu nová odbytiště. Celkem vloni uvařil pivovar 1,46 milionu hektolitrů piva. Jeho výstav meziročně vzrostl o 2,5 procenta, export se zvýšil o šest procent na 813.000 hektolitrů. K bezmála sedmi desítkám exportním zemím přibyly další - Kongo, Keňa, Thajsko a po čtyřech letech znovu Ázerbájdžán. Přitom například v roce 1991 vyvážel pivovar do pouhých 18 států.

Pivovar také vloni uvedl několik novinek a sezonních piv, z nichž nejzajímavější je speciální pivo B:Cryo - extrakt ze zmraženého piva. A dva soudní spory o značku Budweiser v Portugalsku a Norsku skončily vítězstvím.

Za vznikem Českého akciového pivovaru v Českých Budějovicích (ČAP) stáli především českobudějovičtí právovárečníci české národnosti vedení Augustem Zátkou. ČAP přímo navázal na historickou tradici vaření originálního Budějovického piva v Českých Budějovicích (německy Budweis). První várku uvařil 7. října 1895, pivo se ale ve městě vařilo již od roku 1265, od dob jeho založení a udělení práva várečného.

Jméno pivovaru i název klíčové značky Budweiser Budvar se váží k místu původu. Od počátku používal ČAP při prodeji piva v nejrůznějších formách pojem Budweiser, který vycházel z tehdy používaných názvů Budějovice nebo Budweis. Označení výrobku místem původu převzal při svém založení i ČAP.

Během své existence začal ČAP různá označení s prvkem Budweiser registrovat jako ochranné známky. V roce 1930 byla registrována další důležitá ochranná známka Budvar. Ta vznikla stažením slov BUDějovický a pivoVAR. V roce 1936 byl ČAP oficiálně přejmenován na Budvar - Český akciový pivovar České Budějovice.

V meziválečném období prošel pivovar rozsáhlou modernizací a elektrizací. V roce 1922 byla vyvrtána první artéská studně, ke které přibyla během času další. Pivovar tak získal zdroj vysoce kvalitní vody, jež spoluvytváří vynikající chuťové vlastnosti originálního budějovického ležáku dodnes.

Během druhé světové války spadal pivovar pod nacistickou správu a po jejím skončení byl znárodněn. V roce 1967 byla vyčleněna část majetku Jihočeských pivovarů, národního podniku a založen samostatný právní subjekt Budějovický Budvar, n. p., orientovaný na export.

Soudní spory o značku Budweiser se společností Anheuser-Busch InBev (ABI) se táhnou už léta. Celkově je v nich úspěšnější Budějovický Budvar. Pod značkou Budweiser nesmí pivovar pivo prodávat třeba v USA, ležák tam tedy vozí pod již zmíněnou značkou Czechvar.

Zdroj: ČTK

Štítky pivovar, Budějovický Budvar, pivo, České Budějovice, akcie, Česko, USA, druhá světová válka, Meziválečné období, August Zátka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějovický Budvar je posledním pivovarem, který vlastní stát | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.