Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Lidovci v Jihlavě změnili vedení. Jednání o koalici na radnici i nadále pokračuje

Lidovce v Jihlavě od pondělí vede Josef Kodet, který je rovněž jihlavským zastupitelem. V čele místní organizace vystřídal Jaromíra Kalinu, jenž v červnu rezignoval na funkci náměstka primátorky kvůli sporu o právní zastoupení města. Kodet v dnešním prohlášení uvedl, že mezi své úkoly řadí dokončení koaličního vyjednávání. S dalším jednáním počítá i primátorka Karolína Koubová (Fórum Jihlava).

Bez dvou lidovců má koalice Fóra Jihlava, ODS a Žijeme Jihlavou! v sedmatřicetičlenném zastupitelstvu jen 18 hlasů.

„Mám informaci o tom, jaké je složení nového vyjednávacího týmu. Budeme se snažit o setkání ještě tento týden," řekla primátorka Karolína Koubová k jednáním s lidovci. Dodala, že by byla ráda, kdyby návrh na doplnění chybějícího radního a zároveň náměstka bylo možné projednat na zasedání zastupitelstva 4. listopadu. „Protože pořád počítáme s tím, že ten člověk bude z řad lidovců," uvedla.

Jaromír Kalina rezignoval na pozici jihlavského náměstka kvůli změně právních kanceláří ve sporu o vodohospodářský majetek vymáhaný městem na svazku obcí, z něhož Jihlava vystoupila na konci roku 2012. Do června Jihlavu zastupovala právní kancelář Radka Ondruše, místo ní radní vybrali právní kancelář Marka Bánského. Později Kalina oznámil, že nebude podporovat ani koalici. V srpnu schválil odstoupení svých zastupitelů od koaliční smlouvy městský výbor lidovců.

Kodet v prohlášení uvedl, že za nejdůležitější považuje stabilizaci městského výboru a členské základny jihlavské KDU-ČSL. „K dalším klíčovým úkolům bude patřit dokončení koaličního vyjednávání a definování role KDU-ČSL vůči současnému vedení města," sdělil Josef Kodet.

Koalice Fóra Jihlava, ODS, Žijeme Jihlavou! a KDU-ČSL měla původně v zastupitelstvu 20 hlasů. Za lidovce byli zvoleni tři zastupitelé. Posledním je nestraník, architekt Martin Laštovička, který od koaliční smlouvy neodstoupil. Jako uvolněný zastupitel má na starosti městskou památkovou rezervaci. Nedostatek hlasů ztížil koalici projednávání návrhů na zářijovém zastupitelstvu. Na zkrácené podobě programu se s opozicí domlouvala asi hodinu.


Zastupitelé Jihlavy dnes neschválili navržený program. Jednání s lidovci pokračují, řekla primátorka

Již po sedmé dnes zasedlo jihlavské zastupitelstvo, tentokrát už od 10 hodin. Hned na začátku zastupitelé neschválili navržený program jednání, na jeho zkrácené podobě se koalice dohodla s opozicí nakonec až po hodinové přestávce. Navržený...

 

Autoři | Foto mapio.net

Štítky radnice, politika, KDU-ČSL, koalice, Jihlava, Jaromír Kalina, Karolína Koubová, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidovci v Jihlavě změnili vedení. Jednání o koalici na radnici i nadále pokračuje | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.