Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Bývalá jihlavská náměstkyně Jana Mayerová věřila v zastavení stíhání v kauze Čapí hnízdo

Jana Mayerová, jedna z obviněných v kauze kolem dotace na stavbu farmy Čapí hnízdo, dnes řekla, že věřila v zastavení stíhání, které dnes oznámilo Městské státní zastupitelství v Praze. Byla přesvědčena, že nebyly porušeny zákony. Jen doufala, že to udělá už policie. Rozhodnutí o zastavení stíhání někdejší jihlavská zastupitelka Mayerová zatím do rukou nedostala, a neměla tak možnost si ho prostudovat. Její právníci jí ale řekli, že přišlo a že si může oddychnout.

Trestní stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) a dalších v této kauze zastavil státní zástupce v Praze. Stíhání čelila i Babišova žena Monika, dcera Adriana Bobeková, švagr Martin Herodes a také bývalí členové společnosti Farma Čapí hnízdo Jana Mayerová a Josef Nenadál. Zastavení trestního stíhání se zatím netýká premiérova syna Andreje.

„Hlavní pocit, který mám, je pocit obrovské úlevy," řekla Jana Mayerová. Uvedla, že věřila, že obvinění v této kauze budou určitě zproštění viny, jen nevěděla, v které fázi. Jestli to rozhodne policie, státní zastupitelství nebo jestli se záležitost posune až na soud. „Skutečně k porušení zákonů nikdy nedošlo, ale ono se to těžko vysvětluje po deseti letech," uvedla.

Rezignovala z osobních i zdravotních důvodů 

Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila Agrofertu. V prosinci 2007 se firma přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele. V létě 2008 získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu neměla nárok. Po několika letech se společnost vrátila pod Agrofert.

Obviněné osoby jako žadatelé o dotaci deklarovaly Farmu Čapí hnízdo jako malý a střední podnik formou čestného prohlášení. Orgány činnými v trestním řízení bylo toto tvrzení považováno za nepravdivé, a došlo proto k zahájení trestního stíhání," uvedl šéf pražských žalobců Martin Erazím. Dokazování však podle něj vedlo k závěru, že podnik podmínky splňoval. Proto se Erazím ztotožnil se závěry dozorujícího státního zástupce Jaroslava Šarocha.

Mayerová byla v minulém volebním období náměstkyní jihlavského primátora za hnutí ANO. Na místo ve vedení města i jeho zastupitelstvu rezignovala loni v únoru, podle tehdejšího vyjádření zastupitelského klubu ANO se tak rozhodla ze zdravotních i osobních důvodů.


Náměstkyně Jana Mayerová z ANO opustila zastupitelstvo Jihlavy

Náměstkyně jihlavského primátora Jana Mayerová z hnutí ANO opustila vedení města a také jeho zastupitelstvo. Rezignovala ze zdravotních i osobních důvodů, uvedl zastupitelský klub hnutí ANO na webu. Primátor Rudolf Chloupek (ČSSD) o tom dnes...

 

Autoři

Štítky Čapí hnízdo, stíhání, Andrej Babiš, Jana Mayerová, dotace, Jana Nagyová, Městské státní zastupitelství v Praze, ANO 2011, Farma Čapí hnízdo, a.s., trestní stíhání, Agrofert, Adriana Bobeková, Martin Herodes

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bývalá jihlavská náměstkyně Jana Mayerová věřila v zastavení stíhání v kauze Čapí hnízdo | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.