Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Fórum, ODS a ŽiJ! nechápou odchod lidovců z koalice, chtějí ale pokračovat v načaté spolupráci

Vypovězení koaliční smlouvy ze strany KDU-ČSL zbylé tři koaliční strany (Fórum Jihlava, ODS, Žijeme Jihlavou!) respektují a i přes odchod lidovců deklarují svou jednotu a platnost stávající koaliční smlouvy.

I tak se stávající koalice ostře ohrazuje vůči zdůvodnění odchodu KDU-ČSL z koalice. „Odmítáme taktéž nařčení z možného poškozování zájmů města Jihlavy a jeho obyvatel. Fakta ohledně vedení soudního sporu dokazují nezbytnost výměny právní kanceláře a potvrzují nutnost a správnost přijatých změn v oblasti vodohospodářství a řízení města,“ zní v prohlášení zbylých tří koaličních stran, které bylo vydáno ve čtvrtek večer.

PSALI JSME: Rozpad jihlavské koalice. Po Jaromíru Kalinovi ji opustil i druhý lidovec Josef Kodet

Dále odmítají i premisu, že výměnou právního zastupování ve sporech o vodohospodářský majetek ohrožují zastupitelé stávající koalice úspěšné získání miliardového majetku. „Mrzí nás, že i po důkladných jednáních, přistoupil městský výbor KDU-ČSL na nepravdivou a hlavně nelogickou argumentaci svého předsedy Jaromíra Kaliny a ukončil tím svou participaci na slibně započaté práci pro město Jihlavu,“ stojí v dokumentu, pod který se podepsala primátorka Karolína Koubová a náměstci Petr Laštovička a Vít Zeman.

KDU-ČSL své vystoupení z koalice zdůvodňovalo „nepřijatelnými výroky některých představitelů města vůči své straně a svému předsedovi“. Výše zmínění však tvrdí, že tyto „nepřijatelné výroky“ byly ze strany vedení města vždy reakcí na dezinformace šířené Jaromírem Kalinou.

Jaromír Kalina poté, co 25. června sám o své vůli rezignoval na pozici náměstka primátorky, inicioval koaliční vyjednávání s jediným požadavkem, a to s požadavkem jeho opětovného návratu do funkce. Ten samý Jaromír Kalina o měsíc později, 48 hodin poté, co se koalice dohodla na podmínkách jeho návratu, rezignuje na koaliční smlouvu, a to bez vědomí KDU-ČSL.

„Je pro nás opravdu obrovským zklamáním, že se tímto musíme zabývat v době, kdy práce nové koalice začala měnit tvář našeho města, kdy jsme připravili projekty, které mohou vrátit naše město mezi města příjemná, krásná a bezpečná,“ mrzí zbylou koalici. „A jeden jediný člověk svým zvláštním přístupem stojí proti tomu, co se daří nyní konat, jen proto, že není schopen diskuze ani objektivní reflexe osmileté činnosti, která bohužel stále nepřinesla podstatný výsledek,“ naráží na Kalinovo jednání.

Závěrem textu ale Fórum Jihlava, ODS a Žijeme Jihlavou! prohlašují, že bude usilovat o další pokračování nastaveného směru. O způsobu rozšíření koalice, které bude nezbytné, je dle těchto stran třeba v tuto chvíli třeba pečlivě diskutovat a zvážit, která z možných variant bude nejstabilnější a nenaruší již zmiňovaný způsob práce na rozvoji města.

Foto mapio.net | Zdroj Magistrát města Jihlavy

Štítky politika, koalice, radnice, Jihlava, ODS, KDU-ČSL, koaliční smlouva, Jaromír Kalina, Karolína Koubová

Fórum, ODS a ŽiJ! nechápou odchod lidovců z koalice, chtějí ale pokračovat v načaté spolupráci | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.