Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Mimořádné jihlavské zastupitelstvo: Koalici opustil lidovec Kalina, zatím má těsnou většinu

Radniční koalici v Jihlavě přestal podporovat lidovec Jaromír Kalina, který už ke konci června rezignoval na pozici náměstka primátorky kvůli změně právních kanceláří ve sporu o vodohospodářský majetek města. Zbývající dva zastupitelé za KDU-ČSL zatím v koalici zůstali. Jak po dnešním jednání zastupitelstva řekl novinářům lidovecký zastupitel Josef Kodet, záležitost chtějí nejdřív projednat ve své městské organizaci.

Jihlavu vede od loňského podzimu Fórum Jihlava s ODS, Žijeme Jihlavou! a lidovci. Bez Kaliny má v zastupitelstvu s 37 místy těsnou většinu 19 hlasů. Podle primátorky Karolíny Koubové (Fórum Jihlava) koalice pořád funguje. „Ale je nás málo, budeme muset samozřejmě dál vyjednávat," řekla Karolína Koubová bez dalších podrobností.

O tom, že se Kalina vzdal místa v koalici, informovala primátorka v úvodu dnešního mimořádného jednání zastupitelstva svolaného na žádost opozice. Týkat se mělo hlavně okolností změny právního zastoupení. Během asi dvouhodinové, místy vyostřené debaty ale zastupitelé neschválili program jednání. Většina pak pouze podpořila pokračování jednání v podobě neveřejného semináře pro zastupitele, což opozice kritizovala.

Nejsilnější hnutí ANO má v jihlavském zastupitelstvu deset zástupců, Fórum sedm a ODS šest. Koalici Žijeme Jihlavou! patří čtyři pozice, KDU-ČSL tři, stejně jako KSČM. Po dvou mandátech mají ČSSD a SPD.

„Právo na informace mají i obyvatelé tohoto města," řekl bývalý primátor Rudolf Chloupek (ČSSD). Podle Koubové nebylo zastupitelstvo opozicí připraveno správně. Neveřejnost dalšího jednání obhajovala tím, že mohou zaznít i citlivé informace, jež by ve sporu mohla využít protistrana.

PSALI JSME: Krize na radnici zažehnána? Všechny koaliční strany se dohodly na další spolupráci

Kalina na post náměstka rezignoval ke konci června kvůli změně právníků v letitém sporu o vydání vodohospodářského majetku ze svazku obcí, z něhož Jihlava vystoupila s koncem roku 2012. Kalina měl spor se svazkem obcí na starosti. Uvedl, že radní o změně rozhodli, aniž to předtím projednali s lidovci. „Považuji to za porušení koaliční smlouvy," řekl dnes novinářům Jaromír Kalina. Tím také zdůvodnil své odstoupení od podpisu koaliční smlouvy.

V soudních sporech město do června zastupovala právní kancelář Radka Ondruše, místo ní radní vybrali právní kancelář Marka Bánského. V jednom z prohlášení pak zástupci tří koaličních stran poukazovali na nestandardní vztahy mezi některými zástupci města a právníkem, který Ondruše v některých věcech zastupoval. Odkazovali na schůzku, na níž podle nich byl i Kalina. Dnes řekl, že původní kancelář byla ve vymáhání majetku úspěšná.

Autoři | Foto mapio.net

Štítky radnice, koalice, opozice, zastupitelstvo, spor, Jaromír Kalina, Jihlava, KDU-ČSL, Karolína Koubová, ODS, ČSSD, Rudolf Chloupek, KSČM, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mimořádné jihlavské zastupitelstvo: Koalici opustil lidovec Kalina, zatím má těsnou většinu | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.