Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Žádná krize není, koaliční smlouva nebyla porušena, zní od vedení města. Vysvětluje i změnu advokátní kaceláře

K třaskavé situaci na jihlavské radnici se v pátek prostřednictvím tiskového prohlášení vyjádřilo i vedení města. Dle něj není změna advokátní kanceláře, která město zastupuje, důvodem ke koaliční krizi a zároveň odmítá, že že by tímto krokem porušilo koaliční smlouvu.

S nařčením z hrubého porušení koaliční smlouvy, ale zároveň s ochotou jednat o pokračující koaliční spolupráci, přišel ve svém středečním usnesení výbor KDU-ČSL. Byl to právě lidovec, a jeden z náměstků, Jaromír Kalina, který kvůli změně právního zastoupení města na svoji funkci rezignoval a vlastně tím odstartoval určitou nestabilitu na jihlavské radnici.  

Tu ale v tiskovém prohlášení, pod kterým jsou podepsáni primátorka Karolína Koubová a stávající náměstci Petr Laštovička a Vít Zeman, vedení města dementuje. „Vypovězení smlouvy o právním zastupování města advokátní kanceláře Ondruš není dle tří koaličních stran (Fórum Jihlava, ODS, Žijeme Jihlavou!) důvodem ke koaliční krizi. Strany taktéž odmítají nařčení z hrubého porušení koaliční smlouvy, které naznačuje KDU-ČSL,“ stojí v dokumentu, který byl zveřejněn v pátek odpoledne.

PSALI JSME: Jihlavští lidovci chtějí i přes odchod Kaliny zůstat v koalici, opoziční ANO chce vyvolat jednání o její nové podobě

Zápis ani rozhodnutí středečního výboru KDU-ČSL však k vedení města zatím oficiální cestou nedoputoval, i proto konstatuje, že ani z jedné strany k porušení koaliční smlouvy nedochází a že bude s lidovci jednat o dalším společném fungování. Co se týká návrhu opozičního hnutí ANO svolat mimořádné zasedání zastupitelstva a jednat o vzniku koalice nové, je vládnoucí koalice připravena postupovat dle zákona a vyhovět.    

Vládnoucí koalice dále vysvětlila, proč vlastně k výpovědi spolupráce s právní kanceláří Radka Ondruše, která za město vedla spor o vypořádání majetku mezi Jihlavou a Svazem vodovodů a kanalizací Jihlavsko, přistoupilo. „Samozřejmě tím není narušeno rozhodnutí i nadále vymáhat veškeré žalované částky. Chceme však změnit silovou strategii dosavadního vedení sporu na zlepšení komunikace nejen mezi obcemi, ale napříč samosprávou města. Tento požadavek se může splnit, pouze pokud se změní i její nositelé.

Město nadále práci, kterou pro něj Advokátní kancelář Ondruš vykonala, ocenila, a uznalo i správný směr, který byl ve sporu o vydání vodohospodářského majetku veden.  

Spory o vypořádání majetku mezi Jihlavou a Svazem vodovodů a kanalizací Jihlavsko se táhnou sedmým rokem. Jihlava ze svazku vystoupila s koncem roku 2012. V soudních sporech ji zastupovala právní kancelář Radka Ondruše, nově bude radnice spolupracovat s právní kanceláří Marka Bánského.

Lidovecký náměstek Jihlavy Jaromír Kalina podal minulý čtvrtek rezignaci kvůli změně právních kanceláří v letitém sporu o vydání vodohospodářského majetku ze svazku obcí, z něhož Jihlava vystoupila.

Foto jihlava.cz | Zdroj Magistrát města Jihlavy

Štítky Jihlava, radnice, koaliční smlouva, krize, KDU-ČSL, Jaromír Kalina, ANO 2011, Karolína Koubová, ODS

Žádná krize není, koaliční smlouva nebyla porušena, zní od vedení města. Vysvětluje i změnu advokátní kaceláře | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.