Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Jaké možnosti pro rekreaci a relaxaci má Jihlava?

Končí školní rok, nastává hlavní letní sezóna, kterou mají mnozí z nás spojenou s dovolenou, rekreací a relaxací. Jak si v této problematice vede naše krajské město? A jak hodlají léto trávit oslovení zastupitelé?

Redakční dotazy:

1) Nabízí Jihlava dostatek míst k relaxaci a odpočinku? Čím byste současnou nabídku doplnil(a)?

2) Pokud to není příliš osobní otázka, jakým způsobem budete trávit léto, dovolenou? Jak si nejlépe od práce odpočinete?

 

Filip Děchtěrenko (Fórum Jihlava) 

1) Ačkoli žiji v Jihlavě celý život, až v posledních letech začínám aktivně objevovat i nová zákoutí Jihlavy a jsem stále příjemně překvapován, kolik tu je krásných míst vybízejících k posezení. Možností k relaxaci a odpočinku máme hodně! Máme v Jihlavě několik krásných parků a obdobně krásný je celý koridor Stříbrného údolí kolem řeky Jihlavy.

Dále myslím, že okolí Staré plovárny je další z míst, kam může jít rodina s kočárkem na procházku. No a finálně máme zoo, které nám mohou ostatní města závidět. Myslím, že Jihlavě nic velkého nechybí. Možnosti jsou, jen je třeba vyjít ven a překonat svoji pohodlnost.

2) Jelikož v akademické sféře jsou prázdniny čas, kdy skončila výuka, plánuji dohánět resty co se přípravy experimentů týče. Plánuji ale i aktivně opočívat. Pravidelně jezdím jako vedoucí na tábor skautského střediska Divočáci, chystáme se s rodinou na Slovensko do hor a do Krkonoš. A pak už jen drobné radosti v okolí Jihlavy. A jak si nejlépe odpočinu? Jelikož pracuji "hlavou" je pro mě odpočinkem každý fyzický výkon či manuální práce.

 

Rostislav Habán (ANO 2011) 

1) Relaxovat se dá různě. Někdo relaxuje sportem, někdo v kavárně, jiný procházkou, další četbou knih. Každý to má jinak.

Co se týká Jihlavy, je zde mnoho krásných míst, kde lze čerpat energii. S dětmi chodíme nejraději na Skalku, kterou máme nejblíže. Na kole jezdíme relaxovat na Starou Plovárnu nebo na Český mlýn. Nesmím zapomenout na Okrouhlík a Borovinku, odpočívat lze také v jihlavské zoo nebo ve Vodním ráji.

V současné době má město možnost zrealizovat něco zajímavého a užitečného v areálu Modety u zoologické zahrady. Kromě atraktivního zázemí pro Zoo Jihlava si zde dovedu představit například zábavné a vědecké centrum, které by přilákalo do Jihlavy a do zoo návštěvníky z celé ČR i v zimním období.

2) Od práce si nejlépe odpočinu na chalupě na Vysočině, odkud s rodinou podnikáme výlety na zajímavá místa.

 

David Beke (ODS)

1) Jihlava je městem s nízkou hustotou zástavby a relativně velkými soukromými i veřejnými prostory. Z toho vyplývá, že řada relaxačních a odpočinkových aktivit může a určitě i probíhá v rámci soukromých zahrad či dvorů.

Veřejné prostory, jako jsou například parky zatím k relaxaci a odpočinku moc nevábí, ale myslím, že i letošní Havíření potvrdilo, že potenciál zde je. Lehnout si třeba v létě na piknikovou deku ve stínu Smetanových sadů bylo pro řadu obyvatel velmi příjemnou aktivitou. Se současnými kolegy z vedení města jsme v tomto směru naladěni podobně a vyvíjíme úsilí, které povede ke kultivaci veřejných prostor, která pak budou příjemným prostorem pro relaxaci i odpočinek.

2) Mám dvě malé děti a rád bych se jim trochu více věnoval než tomu bylo možné v první polovině roku. Také jsem vzhledem ke službě politika věnoval více času městu a jeho obyvatelům a šidil jsem svou hlavní pracovní činnost architekta. Čas léta tedy využiji i pro své pracovní aktivity a protože mám to štěstí, že má práce je i mým koníčkem, tak si u toho i odpočinu. Několik volných víkendů bych rád strávil s rodinou mimo Jihlavu.

 

Martin Hyský (ČSSD) 

1) Odpočinek, či relaxaci každý vidí po svém. Dokáži si ve městě představit víc zeleně, a to i přes to, že se v minulosti udělalo poměrně hodně, co se revitalizaci zeleně, či ošetření stromů týká. Zeleň, či stromy mají velmi pozitivní vliv, ať už jako přirozený „rezervoár“ uhlíku, pro zadržování vody, či jako přirozená klimatizace, což je aktuální v horkém létě.

2) Na začátku léta je to cesta do Itálie, kde si, kromě relaxace, procvičím jazyk. Poté, v průběhu celého léta, ve volných dnech putování po naší krásné Vysočině – zde je pořád, co objevovat.

 

Eva Nováková (Žijeme Jihlavou!) 

1) Těch míst je určitě dost – máme spoustu parků, dětských hřišť i vodních ploch. Celé Stříbrné údolí je lemováno místy pro odpočinek a relaxaci. Je tu jistě i prostor pro zlepšení. Na některých místech chybí stín, lavičky, toalety, občerstvení nebo přístup k vodě. Pomohlo by i zařazení různých herních prvků přístupných široké veřejnosti (teď mě napadá například hřiště na disc golf) a propojení aktivit pro děti a jejich rodiče.

2) Léto je pro mě ročním obdobím jako každé jiné, dovolenou mívám většinou rozprostřenu do celého roku, takže žádnou velkou letní dovolenou nechystám. Po pravdě jsem někdy i ráda, že vedra mohu trávit v ještě vcelku chladné kanceláři nebo doma. Nicméně se chystám využít klidnějšího tempa v politice a věnovat se více sama sobě, sportu a dalším typicky letním aktivitám. Těším se třeba na letní kino na jihlavském náměstí.


Odpovědi byly seřazeny chronologicky od nejdřívější po nejpozdější, Eva Nováková odpověděla po stanoveném časovém limitu. Další oslovení zastupitelé Jaromír Kalina (KDU-ČSL), Pavel Šlechtický (KSČM) a Petr Paul (SPD) na dotaz redakce neodpověděli.  

Foto vylety-zabava.cz

Štítky politická korida, Jihlava, rekreace, relaxace, relax, léto, rodina, Eva Nováková, Kraj Vysočina, Jaromír Kalina, Martin Hyský, Petr Paul, ČSSD

POLITICKÁ KORIDA: Jaké možnosti pro rekreaci a relaxaci má Jihlava? | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.