Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Tolik komentovaný semafor u jihlavských zastupitelů. Jak ho hodnotí oni?

Už několikrát diskutované téma semaforu na křižovatce Žižkovy a Hradební ulice jsme naservírovali i vybraným jihlavským zastupitelům. Hodnotí tuto úpravu jako přiměřenou? A co zastávky, které byly jedním z hlavních důvodů instalace nového světelného značení?

Redakční dotazy:
 

1) Považujete tuto úpravu křižovatky za přiměřenou a vhodnou? Co říkáte na její převážně negativní hodnocení v očích veřejnosti?

2) Jak hodnotíte plánovanou výstavbu zastávek v Hradební ulici? Bude to z hlediska jihlavské MHD prospěšné?

 

Petr Paul, SPD 

1) Na část textu "převážně negativní hodnocení v očích veřejnosti" lze odpovědět otázkou - z jak velkého podkladového vzroce tazatelů byl učiněný tento závěr redakce? Ona totiž existuje tzv. mlčící většina. O úpravách na pozemních komunikacích rozhoduje rovněž i dopravní inženýr Policie ČR a pokud je k úpravě kladné stanovisko, jako že zřejmě ano, tak za SPD říkáme, že semafor už tam měl dávno být.

2) Budou-li plánované zastávky z hlediska MHD prospěšné, to je třeba posuzovat z hlediska zatíženosti daného místa a tím související potřebou řešení i případnou výstavbou zastávek. Určitě jedno z rozhodujících stanovisek bude mít provozovatel, tedy DP a jejich četnost zatížení. Budou-li odborná stanoviska vyznívat ku prospěchu občanů a návštěvníků Jihlavy, SPD výstavbu podpoří.

 

Lenka Mikletičová, Fórum Jihlava 

1) Důvody instalace semaforu, zprostředkované veřejnosti, dle mého dostatečně vysvětlila tisková mluvčí policie. Otázkou je načasování této změny, kterou zřejmě nejvíce ovlivnilo vybudování zastávek veřejné dopravy. Toto mělo proběhnout až se zahájením stavby a u veřejnosti by se pak instalace a spuštění semaforu mohly setkat s větším porozuměním.

2) Určitě kladně. Nejde jen o tuto zastávku, ale celou kompletní přípravu k zahájení integrované veřejné dopravy na Vysočině. Jihlava je centrem, kam každý den dojíždí za zaměstnáním, do školy, za lékaři či za sportem a kulturou velké množství lidí z blízkého okolí i vzdálenějších míst. Nabídku dostatečné a atraktivní veřejné dopravy budeme jako Fórum Jihlava ve městě určitě podporovat.

 

Martin Hyský, ČSSD 

1) Křižovatka byla problematická, často tudy procházím nebo projíždím a několikrát jsem se zde stal svědkem dopravní nehody. Zastávka byla jakousi poslední kapkou k přijetí opatření. Je to řešení, které navrhli odborníci a respektuji jej. Provoz tato opatření prověří.

2) Podle mého názoru budou pro veřejnou dopravu a obslužnost této části centra města užitečné.

 

Vojtěch Prchal, Žijeme Jihlavou!

1) Úprava křižovatky je v kompetenci kraje Vysočina a dle mého proběhla s důrazem na bezpečnost chodců a účastníků dopravy nejen během výstavby zastávek. Negativnímu hodnocení, obzvláště ze strany místních řidičů rozumím. Na druhou strany pro návštěvníky města je tato křižovatka nepřehledná a několikrát jsem byl sám svědkem toho, že řidiči sledovali semafor, který je určen pro odbočující vlevo a omezovali tak dopravu okolo sebe.

2) Věřím, že se zastávky staví především pro cestující, aby jim MHD poskytovala co možná největší komfort. V tomto případě se navíc nebude jednat pouze o MHD, ale i linkové autobusy, takže bude pro cestující snadnější přestoupit z linkové autobusové dopravy na MHD a naopak.


Odpovědi byly seřazeny chronologicky od nejdřívější po nejpozdější. Další oslovení zastupitelé Jaroslav Huňáček (ODS), Martin Laštovička (KDU-ČSL), Pavel Šlechtický (KSČM) a Miloslav Neckář (ANO) na dotaz redakce neodpověděli.  

Foto Dalibor Mašek

Štítky semafor, Jihlava, Politická korida, instalace, městská hromadná doprava, stavba, Svoboda a přímá demokracie, Petr Paul, Policie České republiky, Kraj Vysočina, Martin Hyský, ČSSD

POLITICKÁ KORIDA: Tolik komentovaný semafor u jihlavských zastupitelů. Jak ho hodnotí oni? | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.