Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Konec doby hájení. Jak se zastupitelé sžívají s novou rolí? Bude fungovat vládnoucí koalice?

Uteklo to jako voda. Druhého listopadu bylo zvoleno nové vedení města Jihlavy a už velmi blízko je stodenní meta, kterou mají dle nepsaného pravidla novopečení zastupitelé a radní k tomu, aby se seznámili s novým prostředím a úkoly. Zároveň však už vzniká prostor ke sdělení prvotních pocitů a zhodnocení nové role. Přečtěte si názory oslovených zastupitelů.

Redakční dotazy:

1) Jak jste se se svojí novou rolí v zastupitelstvu sžil(a)? Co pro Vás bylo největším překvapením?

2) Co dle Vás ukázaly necelé první tři měsíce z hlediska práce a fungování vládnoucí koalice?

3) Co dle Vás bude nejdůležitějším úkolem pro vedení města pro rok 2019? 

Rudolf Chloupek, ČSSD 

1) Po prvním „normálním“ zasedání zastupitelstva se dojmy moc hodnotit nedají.  Přechod z pozice primátora na pozici opozičního zastupitele navíc slabé strany pochopitelně není úplně jednoduchý. Nicméně chtěl bych být součástí konstruktivní opozice, podporovat dobré nápady, ale také hlídat dokončení rozpracovaných věcí a dohod.

Překvapením pro mě určitě byl obrat v řešení Horáckého zimního stadionu, který se uskutečnil téměř přes noc, bez nějakého projednání, odpovídající věcné argumentace a racionálních podkladů. Rovněž okamžité odvolávání dozorčích rad a představenstev městských společností dělá dojem, že se nově zvolená koalice už nemohla panování dočkat.

2) Převládá u mě dojem, že prioritou je hlavně všechno měnit. Nectí se strategické plány, dohody s partnery města.

Bohužel ani není zřejmé, kdo za co odpovídá, kompetence náměstků a uvolněných radních jsou nejasné, občas proskočí informace, že za tu či onu oblast jedná neuvolněný radní atd.

Priority koalice zatím zřejmé nejsou, snad bude jasněji po uveřejnění programového prohlášení rady města.

3) Na počátku volebního období je vhodné se seznámit se strategickými plány, s „rozjetými“ projekty a stanovit si strategii dalšího postupu. Z tohoto pohledu vyplývá celá řada úkolů: dokončit nastartované projekty v rámci IPRÚ, alespoň vyprojektovat zimní stadion, rozhodnout o využití areálu Modety, pokročit dál v revitalizaci sídlišť.

 V roce 2019 bude zcela klíčové dojít k dohodě s Krajem Vysočina na vybudování jihovýchodního obchvatu města a návazné převzetí komunikací.

Evergreenem zůstává převzetí vodohospodářské infrastruktury. To ale neznamená jen vyhrát právnickou válku (či řadu bitev) o majetek, ale také reorganizaci společnosti JVAK a naplánovat a realizovat nejen opravy, ale také další rozvoj vodovodů a kanalizace, neboť se jedná o nutnou podmínku pro další rozvoj města (klasik by řekl conditio sine qua non).

Tomáš Havlík, SPD 

1) Zatím se s mojí novou rolí sžívám, docela úspěšně. Je to pro mě úplně nová zkušenost. Jako každý zastupitel, dostávám materiály k fungování zastupitelstva, s kterými se musím seznámit a pak o nich v zastupitelstvu rozhodovat, tak abych plnil volební program SPD.

Největším překvapením pro mě bylo, s jakou rychlostí bylo rozhodnuto o výstavbě nového zimního stadionu. Dvanáct let se tato kauza řeší a najednou je během dvou dní rozhodnuto.

2) Z mého pohledu funguje koalice až moc rychle, hlavně co se zimního stadionu týče. Myslím si, že Jihlava, jako krajské město, by si zasloužila novou multifunkční halu na zelené louce.

Když se bavím s občany, tak naprostá většina je pro výstavbu na zelené louce. Možná by nebylo od věci uspořádat, zároveň s volbami do europarlamentu, referendum s otázkou: Chcete postavit novou halu na stávájícím místě ? ANO - NE Od výsledku referenda by se měla koalice odrazit.

3) Udržet vyrovnaný rozpočet, a také koalici samotnou.

Radek Popelka, ANO 2011 

1) Zastupitelem jsem již od roku 2014, prošel jsem si roli opozice i koalice. Takže v tomto ohledu nic nového.

Pokud se ptáte na překvapení, tak snad jen množství naprostých nováčků. Asi bude chvilku trvat, než se vše usadí a Zastupitelstvo bude fungovat tak jak má. Zatím to vypadá, že zásadní rozhodnutí se budou prosazovat silou koaličních hlasů bez ohledu na názor opozice a to je rozhodně škoda. Zejména u velkých projektů je průřezová shoda vhodná ba přímo nutná.

Z mého pohledu je nepříjemným překvapením fakt, že řada koaličních zastupitelů má v Jihlavě pouze trvalé bydliště, ale fakticky žijí, pracují nebo studují mimo město. To vidím jako velký problém. 

2) Obávám se, že není co hodnotit. Současná koalice se prozatím soustřeďuje zejména na propagaci výsledků práce svých předchůdců, které si tak trochu přivlastňuje. Jejich vize o demolici zimního stadionu začíná mít velké trhliny a tak alespoň ta rozumnější část koalice začíná uvažovat o opravě staré haly a výstavbě nové na zelené louce. Takže se zase vrací k výsledkům práce svých předchůdců.

Trochu s nadsázkou se dá konstatovat, že jediným hmatatelným „úspěchem“ současné primátorky je rozdělování placených postů pro členy a příznivce současného vedení. Udělování politických trafik bylo v roce 2013 důvodem k pádu vlády, tak uvidíme jakou morálku ctí dnešní Jihlava.

3) Jihlava potřebuje řešit spoustu věcí. Namátkou uvedu vodárenství, dopravní terminál, sportoviště všeho druhu náměstí nebo žalostný stav komunikací a chodníků. Je potřeba investovat do školství, ochrany životního prostředí, do správy stávajícího majetku města, ale i do nových lokalit pro výstavbu. Je nutné investovat do projektů, které přitáhnou lidi do města.

Pochopitelně vše stojí peníze a tak je potřeba soustředit se i na příjmovou stránku rozpočtu. Rád bych i touto cestou nabídnul zkušenosti našich zastupitelů a odborníků na realizaci vizí města. Volební programy jsou si hodně podobné a tak stačí jen chtít. Jen tak se naše stříbrná Jihlava může stát zlatým místem pro život.

Petr Laštovička, ODS (několik dní po stanoveném limitu) 

1) Vzhledem k nulové aktivitě předchozího vedení města při předání agendy jsem byl vhozen mezi spoustu nedotažených a leckdy i tristně připravených a rozpracovaných projektů, bylo mé sžití s funkcí neřízeně prosté. Hozen do vody plavu a snažím se dotáhnout nedotažené a zároveň začít práci na projektech nových.

Nejvíce mě překvapilo, že uklízečky na magistrátu nebyly zvyklé, aby volení funkcionáři zhasínali prostory magistrátu až po jejich odchodu.

2) Určitě to časové období ukázalo, že jsme schopni se dohodnout i přes různé politické pohledy na svět. Myslím, že toto je možné zejména díky tomu, že všichni ve vedení města máme stejné morální a životní hodnoty. To se při vyjednávání programového prohlášení ukazuje jako důležitější, než primární politická shoda.

3) Není jeden úkol, který by měl jednoznačně vyšší prioritu, než ty ostatní. Rozhodně musíme: Podepsat plánovací smlouvu se SŽDC ohledně vypracování projektové dokumentace CDT, dále HZS, trvat na obchvatu města, přesvědčit kraj Vysočina, že silné krajské město je přínosem pro celý kraj, koncepce kultury a destinační strategie cestovního ruchu, atd.

Ovšem nejdůležitější, důležitější než strategický plán, je plánovat. Plánovat a hlavně rozhodovat. Mám velkou radost, že jsme byli schopni rozhodnout o budoucnosti zimního stadionu i jiných, dlouho odkládaných bolestech tohoto města.


Odpovědi byly seřazeny chronologicky od nejdřívější po nejpozdější. Další oslovení zastupitelé Karolína Koubová (Fórum Jihlava), Jaromír Kalina (KDU-ČSL), Vít Zeman (ŽiJ!) a Božena Kremláčková (KSČM) na dotaz redakce neodpověděli.  
 

Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky korida, politická, koalice, Jihlava, radnice, projekt, ANO 2011, Svoboda a přímá demokracie, Rudolf Chloupek, ČSSD, Evropský parlament, Kraj Vysočina

POLITICKÁ KORIDA: Konec doby hájení. Jak se zastupitelé sžívají s novou rolí? Bude fungovat vládnoucí koalice? | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.