Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Krajský soud dnes rozhodl: Výsledky komunálních voleb v Třebíči platí

Říjnové volby do obecních zastupitelstev v Třebíči jsou platné. Brněnský krajský soud dnes zamítl návrh na jejich neplatnost, který podal Roman Pašek, třebíčský lídr Pirátů. Vyplývá to z usnesení zveřejněné na elektronické úřední desce soudu. Soud zamítl také návrhy na neplatnost voleb v Jimramově na Žďársku a Větrném Jeníkově na Jihlavsku, kde už rozhodoval o druhém návrhu.

Pašek v návrhu mimo jiné uvedl, že ve čtyřech okrscích byl výrazně podprůměrný výsledek stran vytištěných na druhé straně hlasovacího lístku. Podle něj členové volebních komisí připustili, že se při sčítání na zadní strany některých lístků zapomnělo. Zdůraznil také výrazně odlišné výsledky v některých okrscích a požadoval přepočet hlasů v sedmi z nich nebo v okrscích určených soudem.

Soud si vyžádal volební dokumentaci ze čtyř volebních okrsků. Anomálie při sčítání nezjistil, ani nepotvrdil výrazně odlišné výsledky stran umístěných na druhé straně hlasovacího lístku.

Piráti kandidovali společně se zástupci TOP 09 v uskupení Společně otevřeme Třebíč. V zastupitelstvu s 27 místy získali dva mandáty. Při povolebních vyjednáváních deklarovali spolupráci s vítězným sdružením Třebíč Občanům! Sedm jiných stran ale dohodlo koalici bez účasti vítěze, Společně otevřeme Třebíč a komunistů.

PSALI JSME: Rozhodnuto: Soud zamítl stížnost na výsledek komunálních voleb ve Větrném Jeníkově 

Na koalici se v Třebíči dohodlo hnutí ANO, ČSSD, KDU-ČSL, ODS, uskupení Pro Třebíč, Břehy a Třebíč můj domov. Dohromady mají 18 z 27 křesel v zastupitelstvu. Post starosty podle koaliční dohody připadne Pavlu Pacalovi (Pro Třebíč).

Třebíč se zhruba 36 tisíci obyvatel má 39 volebních okrsků a ve voličských seznamech přes 29 tisíc lidí.

Soud už dřív zamítl také návrh na neplatnosti voleb konaných 5. a 6. října v obci Útěchovice na Pelhřimovsku a první návrh podaný v obci Větrný Jeníkov na Jihlavsku.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, soud, volby, obce, Vysočina, Třebíč, Větrný Jeníkov, okres Jihlava, Česká pirátská strana, Krajský soud v Brně, okres Žďár nad Sázavou, Jimramov, TOP 09, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajský soud dnes rozhodl: Výsledky komunálních voleb v Třebíči platí | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.