Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VIDEO: Zastupitelé Jihlavy zvolili nové vedení města. Primátorkou se stala Karolína Koubová

, aktualizováno 2. listopadu 2018, 13:25

V Gotickém sále jihlavské radnice dnes dopoledne proběhlo ustavující zastupitelstvo. Nově zvolení zastupitelé dvaceti hlasy veřejně vybrali jako svou primátorku třiatřicetiletou Karolínu Koubovou (Fórum Jihlava), jejími náměstky se stali Jaromír Kalina (KDU – ČSL), Vít Zeman (TOP 09) a Petr Laštovička (ODS). Zároveň se vybírali další členové městské rady.

Po revoluci, kdy město vedla starostka Daniela Brodská, je Karolína Koubová druhou ženou v čele města. A je první jihlavskou primátorkou – označení pro nejvyšší post se užívá od roku 2000, kdy se Jihlava stala statutárním městem.

Jihlavští radní:
Fórum Jihlava: Karolína Koubová (primátorka), Daniel Škarka (uvolněný radní), Libor Kuchyňa (radní)

KDU-ČSL: Jaromír Kalina (náměstek primátorky),

ODS: Petr Laštovička (náměstek primátorky), David Beke Jaroslav Vymazal (radní)

Žijeme Jihlavou!: Vít Zeman (náměstek primátorky), Silvie Čermáková (radní)

Krajské město nyní povede Fórum Jihlava s ODS, Žijeme Jihlavou! a lidovci. Zástupci stran dohodu stvrdili podpisem koaliční smlouvy ve středu. Uvedená čtyřkoalice bude mít v zastupitelstvu dvacet křesel z celkových sedmatřiceti. V opozici kromě hnutí ANO skončily i ČSSD, KSČM a SPD.

PSALI JSME: FOTO, VIDEO: V Jihlavě byla podepsána koaliční dohoda. Nové vedení chystá novinky 

Komunální volby se konaly na začátku října. Ustavující zasedání zastupitelů musí být v obcích svoláno tak, aby se konalo nejpozději 5. listopadu.  Zasedání ale mohou oddálit případné stížnosti na volby. 

Zleva: Karolína Koubová (Fórum Jihlava), Petr Laštovička (ODS), Vít Zeman (TOP 09), Jaromír Kalina (KDU - ČSL)

Ustavující jednání zastupitelstev se dnes konají také v dalších městech a obcích. Uskuteční se například ve Žďáru nad Sázavou, který povede sdružení Žďár - živé město, ANO, lidovci a ODS. Novým starostou má být Martin Mrkos (Žďár - živé město).

Nová rada města Jihlavy

Nejzazší termín pro konání ustavující schůze zastupitelů 5. listopadu platí jen v případě, že nebyla podána na volby stížnost. Lhůta pro podání stížností byla do 19. října a od tohoto data mají soudy 20 dní na rozhodnutí. Pokud soud návrhu na neplatnost voleb či hlasování nevyhoví, má se ustavující zasedání konat do 15 dnů od vyvěšení rozhodnutí na úřední desce. Pokud stížnosti soud vyhoví, musí se volby opakovat.

Autoři | Foto Dalibor Mašek

Štítky radnice, magistrát, primátorka, vedení, zastupitelstvo, Karolína Koubová, Jihlava, KDU-ČSL, ODS, Jaromír Kalina, TOP 09, volby, Daniela Brodská, Žďár nad Sázavou, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Zastupitelé Jihlavy zvolili nové vedení města. Primátorkou se stala Karolína Koubová | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.