Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jihlava má blízko ke koaliční smlouvě. Bylo podepsáno memorandum, jasno má být do týdne

V pátek večer bylo lídry čtyř jihlavských politických uskupení podepsáno memorandum o spolupráci. To deklaruje vůli Fóra Jihlava, ODS, Žijeme Jihlavou a KDU-ČSL do konce příštího týdne podepsat koaliční smlouvu pro následující volební období.

Signatáři dokumentu jsou Karolína Koubová (Fórum Jihlava), Petr Laštovička (ODS), Vít Zeman (ŽiJ) a Jaromír Kalina (KDU-ČSL). Memorandum bylo v pátek večer podepsáno v Jihlavském pirátském centru.

Pokud se opravdu podaří ustavit novou koalici, půjde o velkou personání obměnu. Koalice by měla dvacet zastupitelů, z nichž rovných třináct z nich bude úplnými nováčky v jihlavském zastupitelstvu a pouze dva byli součástí koalice dosluhující.

„Podpisem tohoto memoranda jsme všichni projevili vůli podepsat koaliční smlouvu,“ vysvětluje Karolína Koubová, lídr Fóra Jihlava. „Zavazujeme se k tomu, že nebudeme vyjádnavat s nikým mimo tuto čtyřkoalici a že si dáváme týden na to, abychom dali dohromady koaliční smlouvu a dopřesnili podmínky fungování.“

Podle jejích slov nebude problém to časově zvládnout, diskutovat se ale bude ještě o rozložení sil v Radě města. Ta bude mít jedenáct členů, z toho čtyři budou náměstci. „Kdyby ta konstelace byla jiná, tak by například ODS měla více hlasů v Radě, i proto má relativně vysoké nároky,“ popisuje. „Nedovedu si ale představit, že by to na tom ztroskotalo. Myslím, že jsme všichni dostatečně rozumní na to, abychom věděli, že to za to nestojí. Bude ještě záležet na jednáních v jednotlivých klubech, ale myslím, že se dohodneme tak, aby byli všichni spokojení,“ je Koubová optimistkou.  

Ta v tuto chvíli má blízko k pozici primátorky Jihlava. „V téhle konstelaci pozici primátorky nikdo nezpochybňuje. Pokud se domluvíme, bude to se mnou v čele,“ uzavírá s úsměvem Karolína Koubová. 

  

Foto Facebook / Fórum Jihlava

Štítky Jihlava, radnice, koalice, memorandum, jednání, zastupitelstvo, koaliční smlouva, ODS, Karolína Koubová, KDU-ČSL, Jaromír Kalina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava má blízko ke koaliční smlouvě. Bylo podepsáno memorandum, jasno má být do týdne | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.