Počasí dnes4 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

PŘEDVOLEBNÍ KORIDA: Strany odpovídají, jaké mají cíle a programové priority

Jihlavská Drbna se v předvolební koridě rozhodla zeptat jednotlivých stran, hnutí a uskupení, jaké mají cíle v nadcházejících komunálních volbách a co by rádi v případě úspěchu prosadili. Odpovědi mohou voličům pomoci v rozhodování, komu dát v pátek, nebo sobotu svůj hlas.

Redakční dotazy

1) Jak hodnotíte funkční období dosluhujícího zastupitelstva? Co se mu povedlo (a na co lze navazovat)? Za co ho naopak pochválit příliš nemůžete?

2) Jaký volební výsledek by vás uspokojil? S kým byste případně byli ochotni jít do koalice? S kým naopak ne?

3) Připomeňte prosím voličům v kostce vaše programové priority. 

Strany jsou řazeny podle čísla, se kterým jdou do voleb. V předvolební koridě neodpověděl zástupci Moravského zemského hnutí, ČSSD, ODS, KDU-ČSL, ŽIJEME JIHLAVOU a KSČM.

Svoboda a přímá demokracie

1) Krátce bych charakterizoval zhodnocení dosluhující zastupitelstva tak, že bylo laxní. K další části zadané otázky - jsem toho názoru, že postupovali podle svého koaličního programu, který si sestavili a že je hlavně na nich samotných, aby řekli, co splnili, co se jim podařilo jen z části a co se nepodařilo.
Buďme objektivní a nechtějme za každou cenu skalp. Je totiž velice jednoduché kritizovat zvenčí, ale pokud neznáme důvody a okolnosti při plnění jednotlivých bodů, domnívám se, že bychom byli spíše na úrovni osočování. Programové prohlášení dosavadní koalice je jedenáctistránkové, pojímající různé oblasti společenského dění v Jihlavě. Jak jsem řekl, vyjadřovat se má cenu až po vyhodnocení a závěrech samotných překladatelů zprávy (redakčně zkráceno)

2) Domnívám se, a z našich předběžných průzkumů vyplývá, že bychom měli být úspěšní nad 10 %. Spíše však ke dvanácti procentům, což kopíruje náš parlamentní úspěch. Vstoupíme pouze do konstruktivní koalice a podílet se chceme na reálném a občanům prospěšném koaličním programu. Komunálky ovšem mívají podstatně slabší volební účast.
S určitou mírou jistoty lze říci, že v Jihlavě žádný kandidující subjekt nezíská nadpoloviční většinu a proto se určitě bude tvořit povolební koalice. My půjdeme do takové koalice, která bude respektovat naše základní programové body a to jsou - bezpečné ulice posílením prostředků Městské policie a žádné invazní migranty na území města. Jestli se někomu nelíbí výraz „invazní“, ať si dosadí „nelegální“. 
S kým v žádné koalici nebudeme, to jsou Piráti. Ti vzešli z hnutí Antifa, jejich pan předseda zahalený do černé vlaky Antifa. (redakčně zkráceno)

3) V rámci řešení dopravní obslužnosti budeme prosazovat bezplatné jízdné v MHD pro seniory, pro osoby všech stupňů invalidity, pro školáky a studenty ap. podle našeho programu. Dále budeme požadovat zlepšení dopravní obslužnosti prostřednictvím možného záboru veřejných ploch či prostranství s cílem rozšíření parkovacích možností v zatížených částech města Jihlavy, tam kde lze o změně využití plochy pro účely parkoviště uvažovat, další možností je výstavba parkovacích domů v okolí krizových lokalit.
SPD bude v duchu našeho volebního hesla posilovat všechny účinné prostředky Městské policie, zejména kamerový systém a to vše k lepšímu zajištění ochrany života a zdraví občanů, jejich majetku, klidu, veřejného pořádku a BESIPU. Už nepřipustíme žádné experimenty Magistrátu s invazními migranty. Budeme chtít i více dětských hřišť a volnočasových sportovišť. (redakčně zkráceno)

 

Svobodní Realisté Společně pro Jihlavu

1) Nynějšímu zastupitelstvu se konečně podařilo nastartovat obnovu a rekonstrukci Masarykova náměstí, i když zatím jen vypsáním a vyhodnocením architektonické soutěže. Je více nápomocno při soudním sporu o vystoupení Jihlavy ze SVaK.
Naopak palčivé problémy dopravní situace v Jihlavě zůstaly neřešeny, tak jako odkládání řešení výstavby či rekonstrukce zimního stadionu.

2) Je jasné, že každý volební výsledek po kterém bychom mohli uplatňovat náš volební program, by byl uspokojivý. V povolebním vyjednávání bychom se spojily s těmi, kteří by náš program pomohli realizovat.

3) Chceme občanům dát MHD zdarma a tak jim trochu kompenzovat jejich daňovou zátěž a zároveň tím ulehčit svízelné dopravní situaci v Jihlavě.
Postupně snížit daně z nemovitých věcí.
Nepodporovat nelegální ekonomickou migraci.
Zavést transparentní účet pro občanskou kontrolu příjmů a výdajů města a neposlední ředě hospodařit s vyrovnaným rozpočtem.

 

FÓRUM JIHLAVA

1) Fóru Jihlava se společně s tehdejšími koaličními partnery podařilo nastartovat přípravu architektonické soutěže pro revitalizaci náměstí, v platnost vešly vyhlášky o zákazu pití alkoholu a také o zákazu žebrání. Velkým úspěchem je zveřejňování materiálů do zastupitelstva, největším projektem je pak Strategie pro kulturu, volný čas a cestovní ruch.
Bývalému vedení vytýkáme nejisté a nerozhodné vedení. Není dokončený ani jeden velký projekt, územní plán se přijal bez zásadních strategických směrů rozvoje města, HZS se nejen nezačal stavět, ale doposud ani nevíme, jestli budeme rekonstruovat nebo stavět na zelené louce. Vše má společného jmenovatele, a tím je absence strategického uvažování a dlouhodobého plánování.

2) Uspokojilo by nás, kdyby vyhrály demokratické strany, se kterými rádi půjdeme do koalice. Více než uspokojivé by pak samozřejmě bylo, kdybychom díky volebnímu výsledku byli sestavováním koalice pověřeni my.

3) V oblasti řízení a rozvoje města chceme nastavit vize a urbanistické koncepce rozvoje města, podporovat nové bytové výstavby, dosáhnout většího zapojení obyvatel jednotlivých lokalit do plánování a rozvíjet cestovní ruch. V oblasti investic chceme vyřešit problémy s vodohospodářskou infrastrukturou a Horáckým zimním stadionem ve spolupráci s Krajem Vysočina a státní pokladnou. V oblasti dopravy dosáhnout kvalitní a levné MHD a výstavby parkovacích domů pro rezidenty v centru města. V oblasti vzdělávání zvýšit kvalitu školských zařízení, propojit formální vzdělávání s kulturními, sociálními, sportovními aktivitami

 

ANO 2011 

1) Končící volební období je nutné rozdělit na dvě části. Zhruba v polovině se stal zastupitelem pan Tomanec a to byl definitivní konec již tak chatrné koalice. I tak lze posuzovat volební období jako celek. Zastupitelstvu se povedlo po sedmi letech váhání konečně schválit nový územní plán. Povedlo se schválit koncepci rozvoje kultury a cestovního ruchu, koncepci rozvoje sportu. Dnes má Jihlava i plán udržitelné mobility a stala se součástí krajské integrované dopravy. Máme připraveny studie centrálního dopravního terminálu. Známe vítěze architektonické soutěže na novou podobu Masarykova náměstí. Povedlo se odkoupit areál bývalé Modety a tím umožnit další rozvoj ZOO. V ZOO samotné došlo k dokončení rozsáhlé modernizace a dostavby chovatelských pavilonů. Jihlava od letošního roku nově vlastní veškeré pozemky v areálu letiště Henčov. V síti katakomb se podařilo otevřít nový průvodcovský okruh, který zavádí návštěvníky do bývalého krytu CO. Jihlava je i nadále velkým a spolehlivým partnerem významných kulturních akcí a festivalů. Také je stabilním pořadatelem různorodých městských slavností. V oblasti sportu se povedlo upravit zimní stadion dle podmínek extraligy. Zbudovat nové hřiště v Popicích a v Heleníně. Opravit „umělku“ na Rošického a mnoho, mnoho dalšího.
Pochopitelně vše se dotáhnout nepodařilo. Hlavními body, které zůstávají na další zastupitele je otázka zimního stadionu a vydání vodárenského majetku.

2) V roce 2014 vyhrálo Hnutí ANO se ziskem 18,29 %. Doufám, že letos se nám podaří obhajoba a snad těch procent bude o trochu víc. To, jak bude vypadat složení zastupitelstva a jaká z něj vzejde koalice, je na rozhodnutí voličů. Já jen doufám, že se ve finále podaří poskládat tým, který si bude rozumět a bude mít vůli posunout Jihlavu o pořádný kus dál.
To, že se s KSČM do koalice nechodí, je jasné snad úplně všem. Bavit se o koalici s Fórem Jihlava, které zásadně nedrží slovo a před problémy utíká, je zbytečné. Také nevím s kým a o čem jednat v případě uskupení „ŽIJ“. Jejich lídr sice precizně cituje z programu, ale zároveň v osobním a profesním životě popírá vše, co říká. Z mého pohledu se funkční koalice dá sestavit někde na půdorysu ANO, ČSSD, KDU-ČSL a ODS. Ale jak už jsem zmínil, vše záleží na rozhodnutí voličů.

3) V našem programu jsme si neurčili priority, ale deset oblastí, kterým se chceme věnovat. Mezi ty prioritní řadíme ekonomiku města, dopravu, bezpečnost a životní prostředí. Své síly chceme zaměřit i na turistický ruch. S tím souvisí podpora sportu, kultury, ale i důraz na bohatou historii města. Alfou a omegou řešení každého volebního programu, ale vlastně chodu města, jsou peníze. Proto jsme jako první nahlas a dostatečně důrazně vyslovili myšlenku, že Jihlava musí růst. Ano, chceme vytvořit takové podmínky, aby se Jihlava v krátké době rozrostla o nějakých pět až deset tisíc obyvatel. Jedná se nám zejména o lidi, kteří v Jihlavě žijí, bydlí, pracují a jen si ještě nenašli čas zajít na úřad a vyměnit si občanku. Každý, kdo to udělá, přinese „své“ Jihlavě do rozpočtu 13.698 Kč.

Foto Region Vysočina

Štítky korida, volby, Jihlava, koalice, sport, funkční období, Drbna.cz, ANO 2011, ČSSD, ODS, KDU-ČSL, KSČM

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

PŘEDVOLEBNÍ KORIDA: Strany odpovídají, jaké mají cíle a programové priority | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.