Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

FOTO, VIDEO: Premiér v demisi Babiš tráví den na Vysočině. Nechyběly protestní transparenty

, aktualizováno 28. května 2018, 22:02

Předseda vlády dnešní den tráví spolu s dalšími členy vlády v Kraji Vysočina. Svou cestu po kraji zahájil návštěvou Vodní nádrže Švihov. Dále jeho kroky směřovaly do Zemedělského družstva Senožaty a následně do sociálního zařízení Domov Jeřabina Pelhřimov.

Poté se vydal už do krajské Jihlavy. Nejprve navštívil letiště v Henčově a pak se přijel podívat do prostoru městského vlakového nádraží, kde si vyslechl ty nejdůležitější informace ohledně připravovaného dopravního terminálu. „Pan premiér přehodnotil svoje dosavadní zkušenosti, jihlavské nádraží označil za nejhorší, co kdy viděl. Mluvil jsem také s ministryněmi Dostálovou i Schillerovou o tom, jaké možnosti do budoucna máme. Dohodli jsme se, že budeme jednat o možnostech dofinancování. Uvidíme, zda tyto osoby zůstanou ve funkcích,“ s ohledem na aktuální politickou situaci hodnotil setkání spíše opatrně náměstek Výborný.

ČTĚTE TAKÉ: Babiš navštívil letiště v Henčově. Výrobce letadel do něj chce investovat čtvrt miliardy korun 

Před nádražím na něj čekal hlouček protestantů s transparenty, kteří nesouhlasí s aktuální situací v české politice.

Během návštěvy Vysočiny byla dalším tématem privatizace vodárenství. „Vláda řeší možnost půjček pro obce, aby mohly odkoupit zpět podíly v privatizovaných vodárenských společnostech,“ vyjádřil se dnes Babiš.

Privatizace vodárenství byla podle něj chyba stejně jako privatizace společnosti ČEZ.  Elektrárenskou společnost kritizoval za zahraniční investice. Měla spíš řešit domácí problémy, uvedl Babiš v souvislosti se zavažovanou dostavbou nových bloků Jaderné elektrárny Dukovany.

Zpětný nákup podílu ve vodárenské společnosti podle Babiše zvažuje i Praha.  „Byly tam nějaké úvahy o minoritě, to je podle mě nesmysl, ať to Praha koupí celé nazpátek,“ řekl Babiš. Pražské vodovody a kanalizace vlastní francouzská společnost Veolia. Zásobuje pitnou vodou asi 1,5 milionu lidí v Praze a Středočeském kraji.

Nezávislý regulátor vody

Cenu vody je podle Babiše i ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) nutné regulovat. „Nechceme ale, aby to dopadlo na konečného spotřebitele, z hlediska kupní síly je voda v Česku jednou z nejdražších v Evropě,“ řekl Brabec. Vláda podle něho chce vytvořit nezávislého regulátora vody. Cenu vody konečnému spotřebiteli má podle Brabce snížit DPH. Podle návrhu ministerstva financí se má snížit z 15 na deset procent.

Podle Českého statistického úřadu se loni cena pitné vody zvýšila o 0,6 koruny za metr krychlový (bez stočného) na 37,2 koruny/metr krychlový bez DPH. Stát má podle Brabce z prodeje podzemní vody dvě koruny za metr krychlový a z povrchové vody až osm korun. Z podzemních vod pochází zhruba polovina pitné vody v ČR.

Cenu vody pro konečného spotřebitele ovlivňují i investice do infrastruktury. Organizace Transparency International v minulosti opakovaně upozornila, že veřejný sektor následkem předchozí privatizace ziskové části vodohospodářských společností přichází o značné prostředky, které mohly být použity k financování potřebné obnovy vodárenské infrastruktury.

Autoři | Foto Dalibor Mašek, Kraj Vysočina, Magistrát města Jihlavy

Štítky Andrej Babiš, premiér, vláda, návštěva, protesty, Kraj Vysočina, Richard Brabec, Pelhřimov, Švihov, Senožaty, Praha, pitná voda, privatizace, spotřebitel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO, VIDEO: Premiér v demisi Babiš tráví den na Vysočině. Nechyběly protestní transparenty | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.