Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Jihlava omezila uměleckou produkci. Co na to zastupitelé?

Zkraje dubna jihlavské zastupitelstvo schválilo místní vyhlášku, která obsahuje omezení pouliční uměleckou produkci. Podle vyhlášky nesmí umělecké vystoupení trvat na jednom stanovišti déle než hodinu a nelze při něm používat zesilovací zařízení. V centru je pro pouliční vystoupení muzikantů, divadelníků či artistů nově vymezeno několik míst, na centrálním Masarykově náměstí jsou dvě. Pro vyhlášku bylo 21 hlasů, proti bylo šest zastupitelů a stejný počet se hlasování zdržel. Přečtěte si názory oslovených zastupitelů.

Redakční dotazy:

1. Vyjadřujete souhlas se schválenou podobou vyhlášky? Co byste na ní případně změnil(a)?

2. Byla dle Vás skutečně potřeba? Proslýchá se, že vznikla na základě působení jediného pouličního umělce. 

3. Jak hodnotíte fakt, že kulturní komise s vyhláškou nesouhlasila, ale městská rada ji posvětila?

4. Jak by bylo dle Vás vhodné oživit dění na jihlavském náměstí?

 

Reakce zastupitelů Jihlavy:

Pavel Šlechtický (KSČM)Pavel Šlechtický

1. + 2. S vyhláškou nesouhlasím, podal jsem protinávrh rozšíření produkce z 60 na 120 minut, který neprošel.
Pro vyhlášku jsem poté nehlasoval.

3. Kulturní komise je komisí rady, nemá rozhodovací pravomoc, návrhy do zastupitelstva připravuje rada.

4. Dění na jihlavském náměstí musí oživit zejména lidé, aby se zde potkávali, komunikovali a bavili se zde.
K tomu je potřeba na náměstí vytvořit kulturní prostředí včetně živé kultury. Zatím se to však ne příliš daří.

 

Rudolf Chloupek (ČSSD)Rudolf Chloupek

1. Se schválenou podobou vyhlášky souhlasím. Pokud jde o změny, jsou možné, ale počkal bych na vyhodnocení po určité době.

2. Úkolem volených zástupců je i pokud možno předcházet problémům. Stížnosti skutečně byly zejména na jednoho umělce, vyplývá mi z toho, že je potřebné nastavit určitá pravidla, která by účinkujícím vymezila možnosti (s co nejmenším omezením), ale také chránila občany před nadměrným obtěžováním (hlukem, jednotvárností a neúměrnou délkou produkce). Vnímám to i tak, že oznamujeme umělcům, že produkce je možná a v rámci pravidel i vítaná.

3. Ze zákona o obcích vyplývá, že komise rady města je poradním orgánem rady, nikoliv orgánem s rozhodovací pravomocí. Není to poprvé ani naposledy, kdy se stanoviska komise (jakékoliv) a Rady města rozcházejí.

4. Oživení náměstí se stává již určitou mantrou. Vzhledem k poměrům majetkovým, kvality bydlení i skladby uživatelů náměstí a také zvyků a chování občanů se změnil charakter využívání náměstí. Již dlouhou dobu není centrálním tržištěm ani korzem měšťanů. Oživení můžeme realizovat vytvářením důvodů k jeho návštěvě (kulturní a společenské akce), méně už můžeme ovlivňovat skladbu využití nebytových prostorů. Banky na oživení příliš nepůsobí. Převážná část restauračních provozů má povoleny zahrádky u obchodníků záleží na nabídce, aby občanům stálo za to jejich provozovny navštěvovat.

Není tajemstvím, že se již delší dobu chystá revitalizace náměstí. Architektonická soutěž by měla najít i odpovědi na otázky využití prostoru náměstí pro aktivity, které by občany přitahovaly. Určitým limitem však zůstane nízká obydlenost domů na náměstí.

 

Marek Hovorka (TOP 09)Marek Hovorka

Jednání zastupitelstva v tomto bodu bylo případovou studií, v čem je kouzlo demokracie. Zastupitelé se tématu věnovali obšírně, zasvěceně i s humorem. Uvědomovali si jistou absurditu celé situace, i principiální naléhavost tohoto úkolu.

Je přirozené, že se zastupitelé vyjadřují především k tomu, čemu rozumějí - obecně jako my všichni. Proto každý komentuje fotbal a rozumí filmu, ale se stejnou lehkostí by nevynášel soudy jak operovat, třeba slepé střevo. Zrádné je, že práce zastupitelů - a především pak vedení města - obnáší také takové a ještě vážnější operace.

Třeba jak zmiňujete Vy: oživení náměstí. Nebo oživení sídliště Březinovy sady. Komunikační kampaň krajského města dovnitř kraje. Nebo "nedejbože" vyřešení rekonstrukce jihlavského náměstí. Naštěstí vedle velkých úkolů stojí před námí i ty menší. A jak říkají herci, není malých rolí.

Schválení vyhlášky můžeme brát s vážnou tváří, stejně jako se s ním můžeme zasmát. Je to jako letní odpoledne, ve kterém jsou všichni u vody, takže i když přes náměstí proběhne pár nahých lidí, nikdo si toho nevšimne. Jen doufejme, že tímto obzor nás zastupitelů nekončí. A jako bych měl někdy pocit... Ale někdy zase ne.


Další oslovení zastupitelé Alena Hutařová (KDU-ČSL), Radek Popelka (ANO 2011), Vítězslav Schrek (ODS), Karolína Koubová (Forum Jihlava) neodpověděli na dotaz redakce. 

Foto jihlava.cz

Štítky politická korida, pouliční umělci, vyhláška, omezení, radnice, umění, Jihlava, rada, KSČM, Marek Hovorka, Rudolf Chloupek, Radek Popelka, Karolína Koubová, Vítězslav Schrek, ČSSD, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Jihlava omezila uměleckou produkci. Co na to zastupitelé? | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.