Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Petr Krčál věří, že členové ČSSD v referendu rozhodnou pro vládu

Odmítnutí vládní spolupráce, kterou vyjádřila ústecká ČSSD, není pro Petra Krčála, předsedu ČSSD na Vysočině, který je kandidátem na ministra práce a sociálních věcí, překvapivé. Podle něho členové strany nebudou v nadcházejícím referendu k doporučením příliš přihlížet. Věří, že členové ČSSD rozhodnou jinak než vedení krajské organizace. Svým spolustraníkům na Vysočině podporu vlády ČSSD a ANO doporučil.

„Nemyslím si ale, že by to bylo doporučení pro sto procent straníků,“ řekl Krčál. Už dřív prohlásil, že ministerskou funkci by přijal, pokud by měl zajištěný adekvátní tým lidí. Konkrétní jména ale neuvedl. Ani teď je ještě neoslovuje, protože ke jmenování vlády je daleko. Stranické referendum skončí 14. června. Krčála jako kandidáta na ministra schválilo v pátek předsednictvo ČSSD.

Prioritou pro Krčála mimo jiné zůstává podpora matek, kterou by řešil zvýšením rodičovského příspěvku na 300 tisíc korun z 220 tisíc ročně, nebo zavedení elektronické neschopenky a proplácení prvních tří dnů nemoci.

„Jde o finančně náročné změny, předpokládám ale, že dohoda v programovém prohlášení znamená i finanční podporu dohodnutých změn,“ řekl Krčál. V koncepčních změnách by se chtěl soustředit na financování sociálních služeb, které podle něho není dořešené, na úpravu sociálních dávek s přihlédnutím k dlouhodobě nezaměstnaným a k řešení obchodu s chudobou.  „Jednoduchý recept na to není a ani se nedá vyřešit během tří let, ale nastartovat ano, hodně by tomu mohlo pomoci vyřešení sociálního bydlení,“ řekl Krčál.

Krčál má za sebou zkušenosti s krajskou politikou, kde jako radní působil v sociální oblasti. Byl také politickým náměstkem ministryně práce Michaely Marksové, poté byl od ledna 2017 zhruba rok ve stejné funkci u ministra pro lidská práva a legislativu Jana Chvojky (ČSSD). Od dubna je ředitelem Domova Jeřabina na Pelhřimovsku, který se stará o lidi s mentálním postižením.

Autoři | Foto kraj-vysocina.cssd.cz

Štítky ČSSD, Petr Krčál, referendum, vláda, Kraj Vysočina, ANO 2011, Michaela Marksová, Jan Chvojka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Krčál věří, že členové ČSSD v referendu rozhodnou pro vládu | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.