Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jihlavský zastupitel František Daněk rezignovat nehodlá, odmítl výzvu KSČM

Jihlavský zastupitel Pavel František Daněk, který před měsícem odešel z KSČM a stal se nezávislým členem klubu ANO, mandát složit nehodlá. Reagoval tak na výzvu k rezignaci, kterou mu adresoval okresní výbor KSČM Jihlava. Podle předsedkyně výboru Heleny Vrzalové poškozoval svými veřejnými výroky komunistickou stranu. Daněk označil výzvu za nepřijatelnou, míní, že složením mandátu by porušil zákon.

„Mandát zastupitele, jak by měla (Vrzalová) vědět, je mandát osobní a zastupitel jej osobně vykonává a nesmí při něm být vázán žádnými příkazy od stran, firem či jiných subjektů,“ řekl Daněk. Dodal, že právě bezodkladná výzva mu vlastně rezignaci znemožnila. 

Serveru iDNES.cz Daněk dříve řekl, že KSČM opustil, protože přestala plnit svůj program. Podle Vrzalové ale 1. března zdůvodnil svůj odchod propuštěním okresního účetního strany, k němuž má přátelské vazby.  Přislíbil podle ní také to, že bude pokračovat v práci za klub KSČM a slíbil prý i mediální zdrženlivost.

ČTĚTE TAKÉ: Jihlavské ANO posiluje na úkor KSČM. Mezi stranami přechází Pavel František Daněk 

ANO, které před čtyřmi lety volby v Jihlavě vyhrálo, mělo do příchodu Daňka osm mandátů stejně jako druhá ČSSD. Teď se může opírat o hlasy devíti s 37 zastupitelů. Třetí KSČM do té doby držela šest míst, o jedno méně má ODS.  Po čtyřech mandátech mají KDU-ČSL a Forum Jihlava, v zastupitelstvu jsou také dva členové TOP 09.

Hnutí ANO je ve vedení jihlavské radnice společně s ČSSD a KDU-ČSL. Původní koalice ČSSD, ODS, lidovců a Fora Jihlava se rozpadla v roce 2016.

Autoři | Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky František Daněk, ANO, KSČM, radnice, zastupitel, rezignace, ANO 2011, Jihlava, Helena Vrzalová, ČSSD, ODS, KDU-ČSL, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavský zastupitel František Daněk rezignovat nehodlá, odmítl výzvu KSČM | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.