Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

ODS v Jihlavě kritizuje radnici, že nevyvěsila tibetskou vlajku. Poprvé po jedenácti letech

Opoziční občanští demokraté v Jihlavě kritizují vedení radnice, že poprvé po 11 letech v sobotu nevyvěsilo tibetskou vlajku. Kampaň Vlajka pro Tibet připomíná oběti povstání, které v Tibetu v roce 1959 potlačili čínští vojáci. Podle dnešního vyjádření radnice se většina členů jejího vedení přiklání k názoru, že je řada zemí a míst, kde jsou porušována lidská práva a na jejich podporu se vlajky nevyvěšují. Jihlavu vede koalice ČSSD, hnutí ANO a lidovců.

Prohlášení zastupitelského klubu ODS a místní rady občanských demokratů v Jihlavě poskytl jihlavský zastupitel za ODS Vítězslav Schrek. V prohlášení stojí, že jihlavská ODS vnímá vyvěšení tibetské vlajky 10.  března jako gesto, jímž město dává na vědomí, že má úctu k lidským právům v Číně i jinde ve světě. Při schvalování partnerství mezi Jihlavou a čínským městem Wu-chan před 2,5 roku podle prohlášení ODS představitelé radnice ujišťovali, že s tím symbolická podpora Tibetu nemá souvislost.

Primátor Rudolf Chloupek (ČSSD) dnes řekl, že čínské partnerství nemělo na situaci kolem vyvěšování tibetské vlajky žádný vliv. „Dospěli jsme k závěru, že těch případů ve světě, kdy dochází k nějakému porušování lidských práv, je podstatně víc než jen Tibet,“ uvedl. Vedení města podle něj má většinou za to, že se vyvěšování tibetské vlajky stalo předmětem politických tahanic spíš v Česku než že by to byl symbol vůči Číně.

Lidovecký náměstek jihlavského primátora Jaromír Kalina uvedl, že byl pro vyvěšení tibetské vlajky, ale byl přehlasován.

Podle webu spolku Lungta, který v Česku kampaň Vlajka pro Tibet zastřešuje, se k akci letos připojilo víc než 730 radnic, desítky škol a Jihomoravský, Královéhradecký, Liberecký, Moravskoslezský a Pardubický kraj.

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky Tibet, vlajka, radnice, ODS, Jihlava, Tibetská vlajka, lidská práva, Vlajka pro Tibet, ČSSD, ANO 2011, Čína

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ODS v Jihlavě kritizuje radnici, že nevyvěsila tibetskou vlajku. Poprvé po jedenácti letech | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.