Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Odměny neuvolněných zastupitelů na Vysočině stouply. Někde i víc než dvojnásobně

Odměny zastupitelů okresních měst na Vysočině s novým rokem stouply i víc než dvojnásobně. Umožnily to legislativní změny účinné od 1. ledna. Úpravy ale nebyly povinné. Maxima daného nařízením vlády pro neuvolněné zastupitele, kteří funkci zastávají vedle svého běžného zaměstnání, využily třeba Havlíčkův Brod a Třebíč. Odměny zvedly z 965 na 2182 korun měsíčně.

Nejméně si polepšili v Pelhřimově. Jihlava bude o odměnách jednat zřejmě až v únoru. ČTK to řekli zástupci radnic.  I když jsou základní výše odměn ve městech stejné, systém odměňování zastupitelů se může lišit. V Třebíči na rozdíl od Havlíčkova Brodu není možné odměny za různé funkce v zastupitelstvu sčítat. „Na principu, který jsme schválili už před časem, se nic nezměnilo - odměnu pouze za funkci nejvýš odměňovanou,“ řekl starosta Třebíče Pavel Janata. Havlíčkův Brod umožňuje sčítat odměny až za tři funkce.

Žďár nad Sázavou schválil pro své zastupitele zvýšení měsíčních odměn z původních 566 korun na 1374. I zde vzrostly odměny víc než dvakrát, Žďár ale vyplácí jen 63 procent možného. Patří do stejné velikostní kategorie jako Havlíčkův Brod a Třebíč s horní hranicí měsíční odměny 2182 korun. 

V Jihlavě se teprve rozhodne

Zastupitelé v Pelhřimově si od 1. ledna polepšili o necelou stokorunu. V tomto městě se rozhodli vyplácet polovinu z maximální výše, která je pro Pelhřimov 1999 korun. Místo 909 korun je nyní odměna tisícikorunová.  Uvedená města hlasovala o změnách již v průběhu listopadu a prosince. 

Jihlavu jednání teprve čeká. „Do únorového zastupitelstva pravděpodobně půjde návrh navýšení asi o čtyři procenta. Nebude se týkat předsedů a členů výborů zastupitelstva města a komisí rady města,“ uvedl mluvčí jihlavské radnice Radek Tulis. Aktuálně platí, že jihlavský neuvolněný radní má měsíčně nárok na odměnu 1740 korun.

Nařízení vlády o výši odměn vydal kabinet 11. září 2017 s účinností od 1. ledna 2018. Upravil mimo jiné i odměňování starostů, primátorů a hejtmanů.  Pro neuvolněné zastupitele stanovilo nařízení maximální výši odměn, radnice ale neměly povinnost odměny neuvolněných zastupitelů měnit.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky zastupitelé, radnice, plat, zvýšení, Kraj Vysočina, Třebíč, Havlíčkův Brod, Jihlava, Pelhřimov, Pavel Janata, Žďár nad Sázavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odměny neuvolněných zastupitelů na Vysočině stouply. Někde i víc než dvojnásobně | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.