Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Město Jihlava bude v roce 2018 hospodařit se schodkem 155 milionů, vzrostou investice

Krajská Jihlava bude příští rok hospodařit se schodkem skoro 156 milionu korun, který z poloviny uhradí vlastními úsporami a z poloviny úvěrem. Nový městský rozpočet, který dnes schválili jihlavští zastupitelé, počítá na příští rok s celkovými příjmy 1,007 miliardy korun při výdajích 1,163 miliardy. K zvýšení výdajů přispěly investiční akce.

Projednávání návrhu rozpočtu v zastupitelstvu předcházelo schválení smlouvy o revolvingovém úvěru s Československou obchodní bankou. Město z něj může vybrat až 100 milionů Kč. Do rozpočtu příštího roku z něj plánuje zařadit 78 milionů.

Návrh rozpočtu zastupitelé po kratší debatě schválili 22 hlasy. Proti byli dva členové zastupitelstva, zbývajících 12 se hlasování zdrželo. V porovnání s rozpočtem schváleným pro letošek by měly příjmy padesátitisícové Jihlavy příští rok stoupnout o 11 procent. Výdaje naplánovalo vedení radnice vyšší o 29 procent, investice se na nich podle primátora Rudolfa Chloupka (ČSSD) budou podílet skoro čtvrtinou. „Podíl investic je na město naší velikosti nebývalý,“ uvedl.

Opoziční zastupitel Miroslav Tomanec (Forum Jihlava) mimo jiné uvedl, že podle jeho názoru by o dělení části peněz v rozpočtu měli rozhodnout přímo občané nebo městské části. Podle náměstkyně Jany Mayerové (ANO) by ale zastupitelé měli z debat názor občanů znát.

Z vlastních prostředků plánuje město kapitálové výdaje za 133 milionů Kč a další akce celkem za 150 milionů chce uskutečnit s podporou evropských dotací. V obou těchto kapitolách jsou zahrnuty desítky položek.

Například stavba 3,2 kilometru dlouhé cyklostezky z ulice 5. května do průmyslové zóny má stát okolo 60 milionů Kč. Dalších 20 milionů je vyhrazeno na vznik nového odstavného parkoviště u hřbitova, město zároveň upraví přilehlou silniční křižovatku. Kvůli zlepšení bezpečnosti na přechodech pro chodce plánuje město vydat 15 milionů a stejnou částku dá na nové chodníky a zastávky MHD v průmyslovém parku.

Autoři | Foto Magistrát města Jihlava

Štítky Jihlava, investice, rozpočet, Československá obchodní banka, Rudolf Chloupek, ČSSD, Jana Nagyová, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město Jihlava bude v roce 2018 hospodařit se schodkem 155 milionů, vzrostou investice | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.