Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Zastupitelství zrušilo trestní stíhání náměstka Jihlavy Jaromíra Kaliny

Krajské státní zastupitelství zrušilo trestní stíhání náměstka jihlavského primátora Jaromíra Kaliny (KDU-ČSL) v souvislosti s jeho působením v městské firmě Jihlavské vodovody a kanalizace. Trestní oznámení na firmu loni podal úředník radnice, protože měl podezření na nesrovnalosti v několika fakturách poslaných firmou městu.

Zrušení stíhání dnes ČTK potvrdil mluvčí Krajského státního zastupitelství v Brně Hynek Olma. Uvedl ale, že prověřování v této věci pokračuje.

Záležitost byla podle Olmy vrácena okresnímu státnímu zastupitelství. „S tím, že je nutno v té věci nadále vést prověřování,“ uvedl. Vyjádření okresního státního zástupce v Jihlavě se ČTK zatím nepodařilo získat, podle pracovníků úřadu je na dovolené.

„Zastihlo mě to v nemocnici, zlepšilo mi to zdravotní stav,“ uvedl Kalina k rozhodnutí krajského zastupitelství. Předpokládá, že okresní státní zástupce se ještě bude zabývat znaleckým posudkem na výši fakturovaných částek. „Což si myslím ale, že patří spíš na jednání mezi organizací a příslušným odborem (města), popřípadě na znalecký posudek, ale u nějakého jiného řízení,“ uvedl náměstek.

Trestní stíhání se kromě Kaliny týkalo ředitele městské firmy Jiřího Benáčka a firmy jako takové. Krajské státní zastupitelství v Brně, pobočka Jihlava, zrušilo usnesení okresního státního zástupce o zahájení jejich stíhání 27. listopadu. Učinilo to na základě stížnosti účastníků řízení a jejich právních zástupců, uvedl Olma.

Trestní oznámení podal vedoucí správního odboru města Jan Vystrčil, a to jako fyzická osoba. Později uvedl, že upozornil na několik faktur v celkové hodnotě převyšující milion korun, u nichž podle jeho názoru nebyl dostatečně doložen rozsah provedených prací.

Podle primátora Rudolfa Chloupka (ČSSD) nebyly sporné faktury proplaceny.  „My jsme byli připraveni jinou cestou se dobrat toho, na čí straně je pravda,“ uvedl. Větší část městských radních podle něj měla za to, že problém způsobily špatně nastavené smlouvy mezi městem a firmou Jihlavské vodovody a kanalizace.

Autoři | Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky Jaromír Kalina, stíhání, Jivak, Benáček, soud, trestní stíhání, Jihlava, státní zastupitelství, KDU-ČSL, státní zástupce, Krajské státní zastupitelství v Brně, Rudolf Chloupek, ČSSD, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zastupitelství zrušilo trestní stíhání náměstka Jihlavy Jaromíra Kaliny | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.